CafeMom Tickers

Monday, September 10, 2012

Baked macaroni cheese

1st time try...masa bday party-raya umah aku plak tuh...hihi. Nasib hubby puji sedap..org lain aku x kisah sgt, bleh tak....

Bhn2 (utk 3 tray) :
1 paket Macaroni or any other pasta

Bwg besar
Bwg putih
1/2 tin tomato puree
1/2 tin sos spegeti prego
1 sudu besar cili boh ( aku modify sendiri)
2 sudu besar air asam jawa ( aku modify sendiri)
1 paket daging cincang ramly
Lobak merah dipotong dadu
Tomato ceri
1 tin cendawan butang
Garam & gula

Cara2:
1. Tumis bwg besar+putih hingga naik bau.. Masukkan cili boh. Biar masak sedikit.
2. Masukkan sos prego & tomato puree.
3. Masukkan air asam jawa & daging cincang..biar masak skit.
4. Masukkan carrot, cendawan btg & tomato ceri. Perasakan dgn gula & garam. Biar masak.
5. Gaulkan sos dgn macaroni hingga rata.

Sos putih
Tepung gandum
Susu segar
Lada sulah
Keju kraft
Mentega
Garam & gula

Cara2:
1. Panaskan mentega dan keju. Masukkan susu segar. Masukkan tepung gandum. Kacau atas api perlahan hingga dpt texture pekat.
2. Masukkan lada sulah, garam & gula.

- masukkan macaroni yg tlh digaul dgn sos dlm bekas.
-Tuangkan sos putih atas permukaannya.
- taburkan cheese mozarela/ parmesan..
- bakar dlm oven 180°, 40 minit atas bawah.


No comments:

Post a Comment