Bhn:
Daging 250gm (utk 2 org mkn)
Bwg putih 3 ulas -ditumbuk
Bwg merah 2 ulas -ditumbuk
Bwg besar 1/2 biji -dipotong bulat
Cili padi 2 biji - diketuk
Serai 1 btg - diketuk
Halia 1/2 inci -dihiris
Sos tiram 2 sudu besar
Kicap manis 1 sudu besar
Sedikit garam
Sedikit air rebusan daging
Sedikit Carrot dipotong memanjang
Sedikit Tomato dipotong dadu
Cara2:
1)rebus daging hingga empuk. Daging btg pinang aku gune. Rebus dlm sejam. Hiris nipis.
2) gaul daging dgn kunyit & sedikit garam
3) panaskan sedikit minyak, tumis bwh putih+merah yg ditumbuk td. Masukkan cili padi, halia, serai
4) lepas tu masukkan daging, carrot, sos tiram, kicap manis, air rebusan daging, garam. Tutup dengan penutup periuk sebentar supaya daging blend dgn rencah2 td.
5) tabur tomato dan biar masak seketika.
Siap & hidang dgn nasi panas2.
Dap nye :p Perut kenyang suami sayang eceh...
No comments:
Post a Comment