So kat umah ni nak masak lunch utk perut sorang mmg super mls. Hafiy biase request nasi +kicap+ telur. Rabu dpt sambal ketuk dr nas. So ape lg... Telur berlada sambal ketuk lah. Peti ais rumah ni rosak. Dah 2 minggu aku x beli brg basah, sayur ke cili ke. Haih, lembab btol org yg nak dtg baiki ni, asyik tertangguh je.
Camne nak buat telur berlada sambal ketuk ni? Senang je
Bahan2:
Cili boh - aku blend sendiri cili kering
Air asam jawa - 3 sudu besar
Sambal ketuk - 2 sudu besar
Sedikit air
Telur 2 biji
Garam
Sedikit kicap manis
Cara2:
1) tumis cili boh hingga garing.
2) masukkan air asam jawa & sedikit air, masukkan garam secukup rase
3) dah kering skit masukkan sambal ketuk.
4) ketepikan sambal ke tepi kuali. Pecahkan 2 biji telur ditengah2. Tunggu hingga telur keras sedikit, baru gaullan dengan sambal td.
5) masukkan setitik dua kicap manis utk balance kan rase pedas... Siap. Mkn dgn nasi panas2 mmg terbaik!!!
Ape tu sambal ketuk? Ia diperbuat drpd ikan bilis & cili api dan ditumbuk. Mcm sambal hitam pahang tu tp xde belimbing. Nak cube? Utk cod area putrajaya bleh wasap sy 0192390204.
Utk pertanyaan lanjut bleh terjah ig/fb nuraisy shoppe.
No comments:
Post a Comment