Friday, October 30, 2009

Busy...

Lame x tulis entry blog nih...kat opis kene block. Busy lg pun skrang nih...2 kali seminggu lepas keje kene gi wat skin treatment, ummi masuk balik hospital for further test & treatment, so kalo balik keje awal, sy & tunang akan ke hospital la...kul 11 mlm baru balik umah. Sabtu & Ahad kene settlekan ape2 yg x settle...cari barang, jenguk umah di bangi, etc. Penatnye badan sy...huhuhu... next 2 weeks lagi busy, mcm mane? kalo keje kat opis ni berlambak2, relax skit kepala. Ni sama naik, kat opis busy kat umah pun busy...rase nak cuti je sebulan ke 2 bulan ke, mesti seronok kan?

Towards my wedding day

21 days to go....

Saturday, October 24, 2009

Towards my wedding day

27 days to go...

Temuduga with Tok Kadi

Last night, ayah arrangekan jumpe Tok Kadi kariah Rinching Hilir, Bangi utk settle kan semua2 borang, wali, saksi etc. Sy panggil Tok Kadi ni Ustaz eh...Ustaz ni mmg particular skit, ayah dah pesan, Ustaz akan tanye2 skit, since banyak sgt keje kat opis tu, x sempat la nak mengulangkaji ape yg patut, bergantung pd ilmu yg ade jela...lepas settle semua borang2 tu, Ustaz pun ckp "Ni Ustaz nak tanye skit la ye" sambil keluarkan senarai soalan yg ditulis atas sekeping kertas dlm tulisan jawi...ni antara soalan2nye...
  • S : Sebutkan jenis2 air...
  • J : Air hujan, air embun, air mata air, air telaga, air sungai, air laut, air salji (7 jenis air)

  • S: Berapa bahagian air? Nyatakan.
  • J : 4 bahagian. Air Mutlak, air Musta'mal, air Mussyammas, air Mutannajis

  • S : Berapa fardhu wudhuk? Nyatakan.
  • J : 6. Niat, membasuh muka 3x, basuh tgn ke siku 3x, membasahkan sedikit kepala, basuh kaki hingga buku lali 3x, tertib.

  • S : Apakah maksud sembahyang dari segi bahasa & syarak?
  • J : Dari segi bahasa maksudnye DOA, dari segi syarak maksudnye beberapa perbuatan & percakapan yg dimulai dgn takbir dan disudahi dgn salam.

  • S : Berapa rukun sembahyang?
  • J : 13

  • S : nyatakan bahagian dlm sembahyang?
  • J : percakapan, perbuatan & niat

  • S : Berapa waktu sembahyang?
  • J : 5 waktu

  • S : Berapa jumlah rakaat sembahyang dlm sehari?
  • J : 2+4+4+3+4 = 17

  • S : Bacakan niat mandi wajib.
  • J : "Nawaitu raf'al hadasil akhbarifardhon 'alaiya lillahitaala" dan lain2 niat khusus.

  • S : Berapa rukun nikah? nyatakan.
  • J : 5. bakal pengantin perempuan, bakal pengantin lelaki, wali, 2 orang saksi & lafaz ijab dan kabul.

  • S : Berapa rukun Islam? nyatakan.
  • J : 5. Mengucap 2 kalimah syahadah, solat 5 waktu, berpuasa di bln Ramadhan, mengeluarkan zakat & tunaikan haji ke Mekah bg yg berkemampuan.

  • S : Berapa rukun Iman? nyatakan.
  • J : 6. Percaya kpd Allah, percaya pd Malaikat, percaya pd Kitab, percaya pd Rasul, percaya pd hari kiamat & percaya pd Qada' & Qadar.

  • S : Bukti adanya Allah adalah dgn adanya alam & sekalian makhluk. Jika alam & makhluk tiada, percaya tak Allah itu ada? Mengapa?
  • J : Percaya Allah ada. Kerana sifat Harus bg Allah ialah ada.

Dalam banyak soalan itu ade gak la yg terlupe sbb mcm soalan Pendidikan Islam SPM kan....mana nak ingat sebutir-sebulat ayatnye...hahahaha...pesan Ustaz, kalau x bleh jawab xpe, Ustaz ingatkan.
Alhamdullilah. Lulus jugak interbiu ni :)
p/s : kpd bakal pengantin, Good Luck!

Konvokesyen UiTM ke-71

Congratz to my sister, Nor Asilah for her graduation! Alhamdulillah sudah bergelar akauntan anak En. Jamil yg ke-2 ni. Sejuk perut Mama mengandungkan kamu....hehehe... Penat sgt on that graduation day, ramai sgt org, sesak. The convocation start on 1.30 pm end on 5pm...fuh, punye la boring kami 3 beradik kat luar (Me, Maziah & Imad)...abih semua tempat sekitar Dewan Seri Budiman, UiTM tu kitorang explore utk hilangkan bosan...

p/s : for Maziah & Imad : kitorang (ayah,mama, k.long & k.ngah) tunggu korang nyer graduation day lak!


Congratz sis!


UiTM dihatiku.... :)





Tuesday, October 20, 2009

Dugaan apekah ini......

" Ya Allah, kuatkan hati hambaMu ini...menghadapi setiap dugaanMu, sesungguhnye setiap sesuatu datangnya dariMu jua Ya Allah"

wahai hati, sabar la ye.... (dlm hati nangis sape pun x tau :'( )

1 month to go....dup..dup..dup...

Arini genap sebulan sebelum menjelang hari bersejarah dlm hidup sy... dup...dup...dup...jantung ni dah berdebar-debar.
Lambat lagi pun...tp preparation still kene jalan, to ensure semuanya berjalan lancar...mlm pun lena x brape nak lena, mcm2 dlm kepala. Facial treatment tiap2 minggu, cuti x lulus lagi, barang2 skit lagi nak beli, bilik pengantin belum lengkap lagi, perabot belum beli, trial make-up belum buat, borang tinggal nak jumpe tok kadi (to settle sblh pompuan) kelewatan disebabkan mcm2 jadi bln ni...ummi masuk hospital dah seminggu lebih :'( Ummi org kuat wedding kami, so bile ummi sakit kitorang pun mcm hilang sblh kaki...tunang sy hari2 kene gi tgk ummi, tu yg xleh nak buat semua benda dgn cepat. Dugaan...hambaMu terima Ya Allah, Alhamdulillah.
Pagi2 dah sms tunang sy..." arini dah tinggal sebulan lagi..." die bls "Mcm x caye je kan..." tau xpe...dlm otak kadang2 terpikir...biar btol nak kawen ni, perangai mcm budak2 lagi dah nak jadi bini org...lantak lah, kalo layan otak pikir mcm tu sampai bile x kawen.
start countdown ok...(padahal dah lame start...hehehe)...30 days to go... :)

Wednesday, October 7, 2009

Official Photographer

Hmmm...just after balik dr Kuching, kami (me & tunang) jumpe En. Shahriman Aziz, first meeting nak tgk pakej yg ditawarkan , harge, method of payment...semua2 la... Mungkin ade yg ckp nape lambat sgt book, panjang citernye...before this i dah nak confirm ngan i of the photog team but bile i nak bayar deposit tu they all x munculkan diri, sms x reply...senyap je...Hello, i ni kire baik la nak hire u all, nape wat mcm tu, bukan ke rezeki tu...tp x tau la kot2 they all ade problem lain...Wallahuallam. So, last2 minit gak sy terpaksa cari photog lain. abis semua web, blog or fotopages sy tgk, email mintak quotation...lastly sy & tunang decide to appoint Shahriman Aziz as our official photog for 2 events, 1 is during sanding kat umah sy and another 1 during bertandang. Price ok la, gambar pun ok la, x la gempak sgt, kami cari around the budget la...banyak sebenarnye blanje yg terpaksa kami keluarkan utk kerja kawin ni, tu x termasuk yg parent kami support lg...

So, bg sesiapa tgh merancang nak kawin tu, nasihat sy mula la kumpul duit dr sekarang. Boleh jugak nak buat pinjaman, tp x digalakkan la, mcm x best je lepas kawin dikelilingi hutang kan...dah la lepas kawin, ade kehidupan baru menanti, lg banyak nak kene buat, guna duit pun banyak. Mane nak, kawin grand giler pastu terpakse dok umah mertua sbb x mampu sewa umah or kawin serderhana, then bleh beli umah sendiri...Choices in ur hand!...ooppp...selingan.




ni ade beberapa gambar sy amik dari web : http://www.shahrimanaziz.com/






p/s: nak tgk gambar bnyk2 sila la lawati http://www.shahrimanaziz.com/ ni kene bg discount lg ni tlg promote... hehehe :b

Kuching...meow...meow...

Salam...Hai...hello...lame x tuliskan...bukan ape, blog kene block la kat opis...bleh tgk je, xleh sign in...

Last week ke Kuching, Sarawak atas urusan kerja...meeting & site visit. 3 hari je pun, Rabu, Khamis & Jumaat...setelah sekian lame x naik flight, ni boleh kire first time balik la...last skali naik mase kecik2. Yela, dah dok KL ni x terase nak ke mane-mane pun, dah boleh drive sendiri, nak driver pun ada (tunang sy la tuh)...kalo Kuching for sure xleh drive, so terpaksa la gak naik flight. My flight patut depart kul 2 pm tp ade masalah teknikal, naik2 kapal terbang tu punye la panas, aircond problem rupenye...kate En. Halim (my bos) : "kapal terbang merajuk ngan kamu". Ceh...merajuk pun, bkn sy bleh pujuk...bkn nye sy tau baiki kapal terbang...nak suh buat bangunan bleh la...hahahaha...sampai Kuching kul 5 ptg, cian consultant yg kene jemput sy tuh tunggu lama dari kul 3.45 ptg (time flight sy patut sampai) last2 die balik. Mujur la member bos sy ade, kalo tak kitorang jalan kaki pi hotel...hehehe, x la, taxi kan ade, nak pi jln kaki nape nye. Kitorang dok kat Riverside Majestic Hotel, layanan & service sgt bagus. Selesa sgt. Dpn hotel is Water Front...sbb ke Kuching ni atas urusan keje, so xdela nak jalan2 sgt, x sempat...cume on Thursday nite tu member sy mase kat UiTm Shah Alam dulu...Geri, Mario, Adrian & Bob dtg amik kat hotel bawak jln2 pusing bandar Kuching. Abis semua tempat diorang bawak tgk, tgk jela, mlm kan, tempat dah tutup. Then mkn mlm kat The Spring, Geri blanje...thanks Geri! Lame x jumpe diorang, dah setahun lebih dah...sambil2 tu sempat gak bg kad jemputan kawin kat diorang...Since, projek kat Kuching br nak start, lepas ni sy kene slalu ke sane la...huhuhu...bkn ape, time tu mesti dah kawin, mcm x best je nak tinggal suami kat umah sorang2 kan, skrang single lg xpela...

Anyway ni je gambar sempat amik, tu pun blur la, x reti setting sgt....

Pemandangan dari bilik hotel



With Geri & Meow...



Dari kiri : Mario, Geri, Me, Adrian & Bob

Berlatar belakang kan DUN baru Sarawak

p/s: Miss my frendz so much, rindu zaman2 study kat UiTM dulu :(