Thursday, December 31, 2009

~Selamat Tahun Baru 2010~

Arini 31 Dec 2009...kepada kawan2 yang sambut hari jadi hari ni, Happy Birthday! korang mmg yang paling bongsu la setiap tahun.
Esok adalah 1 Januari 2010...hari Jumaat. Sangat baik sebagai permulaan tahun baru. Beberapa jam lagi sebelum 12 tgh malam, dah pikir ape azam/ impian pada 2009 yang belum tertunai/ terlaksana? Mari pikir dan tuliskan supaya kita boleh muhasabah diri kite, cari punca sebab x tercapai dan cari jalan penyelesaiannya. So, untuk tahun 2010 kite boleh senaraikan azam baru (tp x semestinya baru, azam yg lama x tercapai pun boleh diteruskan jika membawa kebaikan la) supaya menjadi panduan dalam setiap perkara yang kite buat nnt.
Azam sy 2010 :-
  1. Hidup bahagia bersama suami tercinta
  2. Menjadi isteri yang mithali & solehah
  3. Menjadi anak yang solehah yg berbakti kpd kedua ibu bapa
  4. Menjadi teladan pd adik2
  5. Mau pergi honeymoon kali ke-2 di seberang lautan
  6. Kalo ade rezeki, ingin kehadiran benih dalam rahimku
  7. Punya rumah sendiri
  8. Menjadi pekerja yang cemerlang
  9. Sentiasa mendapat kemurahan rezeki
  10. Menambahkan ilmu setiap hari (x kisah la ilmu ape2 pun, janji ilmu yg berguna)
  11. Yg paling penting sentiasa mendapat keberkatan dari-Nya

Amin. Semoga akan dikabulkan segala impian yg diiringi doa & usaha berterusan.

Selamat Tahun Baru 2010!

Thursday, December 17, 2009

Cameron Highland...

sedapnye sundae strawberry nih...nak lagi!


Lame sudah x tulis blog nih, ntah nape rase masa mcm x cukup je. Kat opis dah mmg xleh bkk, balik umah lak asal bkk laptop je, hubby dah muncung....ni pun tgh muncung, jap gi syg pujuk ye...
Lepas majlis aritu, kami berkesempatan gi Cameron je, jadi la daripada x gi honeymoon langsung. nak gi island, tgh musim tengkujuh lak, mcm x brani je tanggung risiko... Kamikat sane 3 hari 2 mlm je...pagi raye haji kat sane lagi...ptg baru balik beraye kat umah ummi, mlm tu gi umah my parent. Penat, tp enjoy! sgt happy.....sape kate kawen x best...hahahaha...








Thursday, December 3, 2009

Wedding Reception 22 Nov 2009


Wedding reception di sebelah pengantin lelaki telah berlangsung pada 22 Nov 2009 (Ahad), butiran adalah seperti berikut:

  • Tarikh : 22 Nov 2009 (Ahad)
  • Masa : 8.00 malam - 11.00 malam
  • Tempat : Kampung Pengantin Kuala Lumpur, Setapak
  • Tema : Merah-putih
  • Wedding planner : Ummi (ibu pengantin lelaki)
  • Pelamin, flower stand, hand bouquet & cake : Nurul Arbee Creation
  • Hall deco & makanan : Kg. Pengantin
  • Baju pengantin lelaki : Justmen's Shop (fabric Euro Moda)
  • Baju pengantin perempuan : Zann D' Classic (fabric Euro Moda)
  • Make-up & aksesori : Athiz Collection (Kak Mimi)
  • Lagu Tema : Kau Tercipta Untukku by Ungu
  • Band : Skynet
Aturcara majlis :
8.00pm - ketibaan tetamu
8.40pm - ketibaan pengantin /lagu oleh band Skynet
8.50pm - sesi salam pengantin (ganti acara merenjis)
9.10pm - makan beradab / persembahan band Skynet
10.00pm - acara potong kek / lagu oleh band Skynet
10.30pm - pengantin bersalaman dgn tetamu
11.00pm - sesi bergambar







On wedding reception sebelah lelaki x banyak gambar yg sempat disnap sbb adik ipar sy jd pengapit mlm tu, so yg ade cume member2 nye tu pun x banyak sbb gambar diorang posing lg banyak....hahaha...biase la tu. Nak x nak nak tgk banyak2 kene tunggu gambar dr my official photographer la....buat masa ni, tgk la gambar mane yg ade dulu eh...daripada xde langsung kan...





Wednesday, December 2, 2009

Majlis Perkahwinan 21 Nov 2009


Majlis persandingan di sebelah pengantin perempuan telah selamat berlangsung pada 21 Nov 2009 bersamaan hari Sabtu dari pukul 11 pg ke 4 ptg. Tp kul 5 ptg pun masih ada tetamu yg dtg, nasib baik lauk masih banyak lagi.

Tarikh majlis : 21 NOV 2009 (Sabtu)
Tempat : Rumah pengantin Perempuan, Kg. Rinching Hilir, Semenyih
Tema : Cream-peach
Baju : Athiz Collection
Pelamin : Athiz Collection
Make-up : Athiz Collection (Kak Mimi)

Suka sgt make-up, baju & pelamin dr Athiz Collection. Seronok dpt kerjasama ngan Kak Mimi & her team, walaupun umah sy jauh, tapi diorang bleh deliver all the things yg sy request. Service best!!! Thanks a lot Kak Mimi.


Semua gambar ni from kamera adik ipar, Kak Mi & kawan2....Tq-












Monday, November 30, 2009

Solemnization 20 Nov 2009











Alhamdullilah...pada 20 Nov 2009, bersamaan hari Jumaat pada pukul 8 malam...sy telah sah menjadi isteri kepada En. Mohd. Faiq b. Mohd. Fauzi dengan sekali lafaz. Tak tau nak gambarkan cm mane perasaan tu, berdebar tak ingat lah, tp sebab tok kadi dok bagi khutbah perkahwinan, neves tu dah ilang skit2....tetibe je dah selesai, bace doa dah. Actually sblm majlis, sy cabar hubby suh die settle kan dgn sekali lafaz, dlm hati ckp xleh kot....tp die berjaya! Owh...alhamdullilah.

Tarikh: 20 Nov 2009 (Jumaat - 8.00 mlm)
Tempat (akad nikah) : Masjid Kg. Rinching Hilir
Tempat (jamuan & batal air sembahyang) : Umah pengantin pompuan
Tema : off-white - pink
Hantaran : 7 balas 9
Tema hantaran dr pihak lelaki : merah
Tema hantaran dr pihak pompuan : white-pink

keseluruhan sy suka yg simple je...tp mesti cantik. Tp x tau la komen orang lain. kat atas gambar dr kamera kawan2 & famili...so, sorry kalo kualiti x brape ok ye.

Sunday, November 29, 2009

Tunggu....

hai semua...lamanye x update blog kan...al-maklumlah cuti kawen ;)
mesti tertunggu entry pasal majlis kawen sy kan...hmmm...gambar dr photographer blom dpt lagi, yg unofficial ada la, tp x banyak...xpelah, nnt sy update ye. Harap bersabar ye. Overall majlis ok...since i'm the first time kawen dlm famili, so agak kelam-kabut gak la...banyak benda yg di pelajari....the important thing, tolonglah lantik floor manager, yg akan uruskan perjalanan majlis. that my very big mistake on my wedding sblh sy (bride side). But yg lain2 ok la... so, tunggu......for my next entry ye ;)

Tuesday, November 10, 2009

Persiapan setakat ini....

Uwwwaaaa....lagi 10 hari je tinggal. Adoih, cuak, berdebar, kelam-kabut, x lena tido, mls gi keje, semua cukup rase......thinking...thinking...penatnye otak sy.


persiapan setakat ni, ok la kot...ade beberape perkara yg xleh nak settle segera...


Majlis nikah (20/11/2009 - Jumaat - 7.00pm)

  • gift blom beli
  • hantaran amik 19 Nov 09 (Khamis petang)
  • coklat for hantaran blom beli, kek hantaran sponsor by makcik
  • inai pakai 19 Nov 09 (Khamis, 3ptg)
  • hand bouquet - ingat nak buat sendiri (Khamis pg br gi petaling street lah
  • bilik pengantin - perabot blom sampai, deco ahad ni la eh....
  • petunjuk jalan - blom pasang
  • make-up - OK
  • baju, tudung, aksesori - OK
  • kasut - OK
  • photographer - OK
  • bantal nikah - OK
  • tok kadi & saksi - OK
  • makanan, khemah - AYAH - OK

**Agenda :

Masjid Kg. Rinching Hilir, Bangi.


7.00 pm - solat Maghrib berjemaah

7.30 pm - Majlis Akad Nikah

7.45 pm - majlis tahlil

8.10 pm - solat Isyak berjemaah

Rumah Pengantin Perempuan


8.45 pm - upacara pemberian mas kawin, membatalkan air sembahyang, bertukar hantaran

9.00 pm - sesi bergambar & makan

**ni baru perancangan, ok tak mcm ni? ke ade yg tertinggal....huhu...

Majlis Persandingan (21/11/09 - Sabtu - 11.00pg - 4 ptg)

  • gift for guest - paper bag x abis gam lg, gift deco blom lg - plan nak siapkan weekend ni
  • VIP gift -1/2 lagi x siap
  • wedding cake - Shila blom book, next week to be booked @ secret recipe
  • baju, aksesori, kasut, hand bouquet - amik on 19 Nov 09 (Khamis - petang)
  • pelamin - pasang 19 Nov 09 (Khamis)
  • meja beradab - backdrop to decide
  • Photographer - OK
  • make-up - OK
  • Pengapit - Ili & Atol
  • Khemah, mknn, PA system, emcee, kompang - AYAH - OK
  • bunga manggar - nak cucuk je...
  • pakaian famili - OK

**Agenda :

9.00 am - start make-up, melawakan diri ye....

11.00 am - tetamu mula dtg

12.30 pm - ketibaan pengantin lelaki (nak kene kuar sambut la eh? huhu...), kompang

12.45 pm - sesi bergambar (dok atas pelamin amik gambar je, xde renjis2 ye)

1.45 pm / 2.00 pm - sesi makan beradab

3.00 pm - 4.00 pm - beramah-mesra ngan tetamu

5.00 pm - outdoor photography session

ayah kate ade group marhaban tp x tau sesuai time bile eh?

Majlis Bertandang (22/11/09 - Ahad - 8.00pm - 11.00pm)

  • agenda majlis - masih dlm peringkat perbincangan
  • lagu2 sedang dipilih
  • bg gambar utk bunting to Orange2u & Kg. Pengantin
  • pelamin, hall deco, hand bouquet - Ahad pg
  • wedding cake - x sure lg
  • dewan, meja beradab, makanan, PA system, DJ - Kg. Pengantin - OK
  • baju, tudung, kasut - OK
  • make-up, aksesori - OK
  • photographer - OK
  • gift & VIP gift, bunga pahar - UMMI - OK
  • pengapit - fawwaz & kak ayeen

Lain-lain :

  • SPA blom pegi...x sempat lagi...

  • honeymoon - x book lagi

Hadiah pengantin baru....

Ha...mari pikir2 ape yg perlu eh...mmm...lebih kurang Wedding Gift Wish la ni....hehehe, x malu btol Farhana ni...


  1. Rice cooker

  2. Water heater/ thermos

  3. Blender

  4. Toaster

  5. Periuk + Kuali

  6. Set sudu + garfu

  7. Set pinggan mangkuk

  8. Set cawan

  9. Set gelas

  10. Set sudip, senduk etc.

  11. Set pisau

  12. Set Tupperware

  13. Bekas garam, gula, kopi etc.
  14. Dishes Rack
  15. Towel Rack
  16. Cadar/comforter - Queen size
  17. Vacuum


Lain-lain kelengkapan penting yang perlu disediakan sendiri (tp kalo ade yg nak bg best gak...hehehe....)

  1. Air Cond
  2. Tv 32"
  3. Peti sejuk
  4. Mesin basuh
  5. Sofa set
  6. Meja makan
  7. Langsir
  8. Rak TV
  9. Carpet/ tikar
  10. Rak kasut
* sape nak chop...bleh bg nama....hahahahaaaaaa......

Friday, November 6, 2009

Kad Jemputan Majlis Perkahwinan

Jemputan ke Majlis Perkahwinan Farhana & Faiq







Dear all my frendz...and sesiapa yg kenal sy...
Anda semua dijemput ke majlis perkahwinan sy, details seperti berikut:-
  • Tarikh : 21 NOV 2009 (SABTU)
  • Tempat : Lot 1229E, Jln Utama, Kg Rinching Hilir, Semenyih Bangi
  • Masa : 11 pg - 4 ptg
  • Kehadiran : adalah dialu-alukan




















Monday, November 2, 2009

Happy Birthday to me....


Huhuhu....dah 26 la sy tahun ni...tue nye rase...nape cepat sgt thn ni berjalan, rase thn lepas mcm thn 2005 je. Ish...ish...mimpi ke ko ni Farhana! Wake-up! Every minute, every second counted....


Tepat 12 am, my beloved fiance dah sms, touching woo...."hadiahnye 20hb ye, atas dulang hantaran". Hehehe...i don't mind. This year nye birthday biase2 je...x celebrate pun. Satu hari lepak umah tunang sy, since Ummi still kat hospital,kene la dtg umah die jenguk2, tlg2 ape yg patut...Cian tok Mek sorang2 urus umah tu. 1 Nov 2009...pagi2 dtg nyibuk time Tok Mek tgh masak, pastu teman Iq amik maid kat umah Cik Yah kat Bangi, then lepak2 sambil lipat kain, sembang2 ngan Tok Mek. Walaupun x brape paham ape Tok Mek ckp, sy cube gak fokus setiap patah yg Tok Mek ckp (sgt pekat dialek kelate nye) x paham pun angguk je, x pun senyum :) hehehe...xpe, usaha2....tp famili Iq x brape ckp kelate sgt pun. Iq pun kadang2 x paham...betul tak dear? hahahaha...it's not a big deal. Balik umah petang tu my sis, Shila belikan kek...alahai terharunye...anyway thanks sis. Sayang jugak kat akak ko ni ye ;b


Tau tak nape sy nikah on 20 Nov? sebenarnye nak amik date same ngan birthday sy, 1 Nov...tp bukan cuti sekolah lak, famili kitorang pun jauh2, Perlis, Johor, Kelantan...nnt susah diorang nak dtg, then we decided to be on 20th...awal cuti sekolah. So this wedding adalah hadiah birthday yg paling best dlm hidup sy...dah nak dekat ni berdebar die lain mcm la....sampai rase nak demam dah ni...


Friday, October 30, 2009

Busy...

Lame x tulis entry blog nih...kat opis kene block. Busy lg pun skrang nih...2 kali seminggu lepas keje kene gi wat skin treatment, ummi masuk balik hospital for further test & treatment, so kalo balik keje awal, sy & tunang akan ke hospital la...kul 11 mlm baru balik umah. Sabtu & Ahad kene settlekan ape2 yg x settle...cari barang, jenguk umah di bangi, etc. Penatnye badan sy...huhuhu... next 2 weeks lagi busy, mcm mane? kalo keje kat opis ni berlambak2, relax skit kepala. Ni sama naik, kat opis busy kat umah pun busy...rase nak cuti je sebulan ke 2 bulan ke, mesti seronok kan?

Towards my wedding day

21 days to go....

Saturday, October 24, 2009

Towards my wedding day

27 days to go...

Temuduga with Tok Kadi

Last night, ayah arrangekan jumpe Tok Kadi kariah Rinching Hilir, Bangi utk settle kan semua2 borang, wali, saksi etc. Sy panggil Tok Kadi ni Ustaz eh...Ustaz ni mmg particular skit, ayah dah pesan, Ustaz akan tanye2 skit, since banyak sgt keje kat opis tu, x sempat la nak mengulangkaji ape yg patut, bergantung pd ilmu yg ade jela...lepas settle semua borang2 tu, Ustaz pun ckp "Ni Ustaz nak tanye skit la ye" sambil keluarkan senarai soalan yg ditulis atas sekeping kertas dlm tulisan jawi...ni antara soalan2nye...
  • S : Sebutkan jenis2 air...
  • J : Air hujan, air embun, air mata air, air telaga, air sungai, air laut, air salji (7 jenis air)

  • S: Berapa bahagian air? Nyatakan.
  • J : 4 bahagian. Air Mutlak, air Musta'mal, air Mussyammas, air Mutannajis

  • S : Berapa fardhu wudhuk? Nyatakan.
  • J : 6. Niat, membasuh muka 3x, basuh tgn ke siku 3x, membasahkan sedikit kepala, basuh kaki hingga buku lali 3x, tertib.

  • S : Apakah maksud sembahyang dari segi bahasa & syarak?
  • J : Dari segi bahasa maksudnye DOA, dari segi syarak maksudnye beberapa perbuatan & percakapan yg dimulai dgn takbir dan disudahi dgn salam.

  • S : Berapa rukun sembahyang?
  • J : 13

  • S : nyatakan bahagian dlm sembahyang?
  • J : percakapan, perbuatan & niat

  • S : Berapa waktu sembahyang?
  • J : 5 waktu

  • S : Berapa jumlah rakaat sembahyang dlm sehari?
  • J : 2+4+4+3+4 = 17

  • S : Bacakan niat mandi wajib.
  • J : "Nawaitu raf'al hadasil akhbarifardhon 'alaiya lillahitaala" dan lain2 niat khusus.

  • S : Berapa rukun nikah? nyatakan.
  • J : 5. bakal pengantin perempuan, bakal pengantin lelaki, wali, 2 orang saksi & lafaz ijab dan kabul.

  • S : Berapa rukun Islam? nyatakan.
  • J : 5. Mengucap 2 kalimah syahadah, solat 5 waktu, berpuasa di bln Ramadhan, mengeluarkan zakat & tunaikan haji ke Mekah bg yg berkemampuan.

  • S : Berapa rukun Iman? nyatakan.
  • J : 6. Percaya kpd Allah, percaya pd Malaikat, percaya pd Kitab, percaya pd Rasul, percaya pd hari kiamat & percaya pd Qada' & Qadar.

  • S : Bukti adanya Allah adalah dgn adanya alam & sekalian makhluk. Jika alam & makhluk tiada, percaya tak Allah itu ada? Mengapa?
  • J : Percaya Allah ada. Kerana sifat Harus bg Allah ialah ada.

Dalam banyak soalan itu ade gak la yg terlupe sbb mcm soalan Pendidikan Islam SPM kan....mana nak ingat sebutir-sebulat ayatnye...hahahaha...pesan Ustaz, kalau x bleh jawab xpe, Ustaz ingatkan.
Alhamdullilah. Lulus jugak interbiu ni :)
p/s : kpd bakal pengantin, Good Luck!

Konvokesyen UiTM ke-71

Congratz to my sister, Nor Asilah for her graduation! Alhamdulillah sudah bergelar akauntan anak En. Jamil yg ke-2 ni. Sejuk perut Mama mengandungkan kamu....hehehe... Penat sgt on that graduation day, ramai sgt org, sesak. The convocation start on 1.30 pm end on 5pm...fuh, punye la boring kami 3 beradik kat luar (Me, Maziah & Imad)...abih semua tempat sekitar Dewan Seri Budiman, UiTM tu kitorang explore utk hilangkan bosan...

p/s : for Maziah & Imad : kitorang (ayah,mama, k.long & k.ngah) tunggu korang nyer graduation day lak!


Congratz sis!


UiTM dihatiku.... :)