Tuesday, May 29, 2012

Mother & baby expo @ PWTC, 1-3 June 2012







Happy shopping =p



Amalan semasa berpantang

Bertungku
Aku dulu bertungku setiap pagi and petang lepas mandi. Ma kata ni untuk panaskan badan, buang angin, kecut & naikkan peranakan. Tungku kat kaki, belakang badan pinggang ke bawah, & bawah perut (tolak naik ke atas). 

Bengkung
Pakai krim barut NR, pastu baru bengkung. Aku pakai bengkung yg lilit tu, mama punye. gile letih. 2 minggu yg last pakai yg ikat je. Ni penting nak kempiskan perut...naikkan peranakan gak. waktu siang mmg x tinggal pakai. Mlm aku pakai masa 2 minggu pertama je, pastu malas. Akibatnya....padan muka sendiri. Minyak herbanika NR titiskan kat pad utk bagi luka cepat kering & pulih.

Mandi
Aku mandi 2 kali sehari, pagi & petang (sblm Maghrib). Mandi guna air rebusan daun2 (inai, serai wangi, pandan, ape ntah lg). Daun2 tu, makcik urut tu bagi. seminggu lepas tu baru guna lulur NR & mandi pakai air rebusan daun2 tuh. Uncang cuci herbanika NR utk cucian tempat sulit.

Urut
Seeloknya minggu pertama slps melahirkan sbb masih lembut lagi, senang nak naikkan peranakan tu. Kata makcik urut tu la...Aku urut 3 hari pertama & hari terakhir pantang. Pastu kene mandi air 7 jenis bunga sebagai penutup. Ntah, ni aku x tau sgt..ikutkan aje, asal x jampi serapah yg bukan2.

Stokin
Dari hari 1st lepas bersalin mama suh pakai. bukan stokin biasa ok, stokin yg hubby pakai main bola tuh, sampai ke lutut ko. Rimasnye tuhan je tau. Asal aku bukak je ayah & mama dah sound. Kata mama ibu jari kaki xleh terlanggar apa2, nnt bentan selain mengelakkan angin masuk dlm badan. pemakaian yg konsisten buat bengkak kaki aku cepat surut.

Baring
Aku mmg pressure time pantang kat umah mama, ayah x bg aku bangun pon. Kalau orang datang xkan aku x bangun kan. Jalan ke sana skit kene marah, jalan ke sini skit kene marah...haih. Skarang ni bila sakit pinggang, baru aku rase menyesal x dgr ckp ayah. Time tu mmg x rase sakit2 badan. Kesan die kemudian hari.

Emosi
Aku ni xleh jauh ngan hubby...hubby jauh nak ulang alik, kl-semenyih, so weekend br hubby blk. Aku sedih sgt kot time tu dgn sedih tgk anak kuning lg, tgh2 mkn tetibe air mata mengalir...mama dah risau dah, nape plak ni...tu yg 2 minggu terakhir aku balik umah aku, pantang sendiri kat umah. mama dtg petang- mlm je, siang MIL dtg. Aku x buat ape pon, just mandikan baby, panaskan tungku & masak nasi + sup je.

Makanan
Apa la sangat yang bleh makan time pantang ni. Antara menu aku dulu

breakfast/ petang: 
  • roti, milo, roti canai kosong, biskut kering

tghari/ mlm:
  • nasi
  • lada hitam
  • bawang merah (makcik urut ckp baik utk sembuhkan luka)
  • sup ikan haruan
  • sup lobak putih (utk banyakkan susu)
  • sayur sawi
  • ikan kering
  • ikan haruan bakar
  • ikan tenggiri
  • ikan merah
  • ikan yang isi putih
  • kurma (utk banyakkan susu)
Ade org ckp masa pantang xleh minum air banyak. Tp aku minum je, lg pon masa pantang ni asyik berpeluh je, ayah x bg pasang kipas kuat2...lg pon menyusu anak, kene minum air banyak. Jamu makcik urut bagi dlm bentuk serbuk, kene bancuh ngan air panas + madu. Aku mkn skit2 & selang sehari sbb baby kuning time tuh. So kene kurangkan mkn jamu, halia, etc... 

Selain tu lepas pantang 44 hari, aku masih lg pantang mkn mknn yg berangin (pulut, ubi, etc), ais (lps 100 hari br bleh minum, tp aku hari ke-96 hari dah x tahan =p), mknn yg sejuk (kobis, tembikai, laksa etc), jambu batu lepas baby 6 bln br aku mkn, tu pon skit je.


** ni antara yg aku masih ingat la...


Monday, May 28, 2012

Wedding Nas & Shahril

Alhamdulillah...tanggal 18 Mei 2012, Nas & Shahril telah selamat diijabkabulkan...kawen sudah member aku ni. Amin. Resepsinya pd 19 Mei 2012 dengan tema hijau-silver-putih. Harusla i kene jd dayang lg. Mak dayang...hahaha...comot jer. Sonok sbb hampir semua 8d8 ade...meriah2... Nak citer pasal diorang ni, aku x tau bile diorang kenal...tau2 je Nas blk kelas bkn mak ayah die lg amik...hahaha...anyway, semoga korang bahagia, berkekalan ke syurga Insyaallah. Nak pesan banyak2 pon, bkn la perfect sgt. Just enjoy ur marriage life k =) best tak kawen Nas? =p

Since jd dayang kan, x sempat la nak amik gambar...alasan! Kalo x jd dayang pon x snap gak sbb menggendong si comel tu ke hulu ke hilir...so tepek gambar yg org lain amik jela k...hihi...

the solemnization




the reception





Wednesday, May 23, 2012

Nafsu....

Why la The Coach Factory 48-hour Online sale ni time2 aku tgh budget nak beli Note? 
Coach. Note. Coach. Note. Coach. Note.
Nafsu....kite tgk sape yg menang.

Friday, May 11, 2012

My sis wedding

Wedding nye bulan Mac aritu...skrang br nak update...

Solemnization

Date: 23.3.12 (lepas Asar)
Venue : Parent house @ Semenyih
Theme: cream - gold
Hantaran : bride to groom : red (9)
               : groom to bride : pink (7)
(all deco by groom's sister) - its free beb!
Dress : by Zann D Classic
MUA: lenny emelda
Photog: Irwansyah













the sisters



Reception

Date: 24.3.12
Venue: Parent house @ Semenyih
Theme: Purple-blue
Pelamin, baju, make up : D' Renjis
Photog: Irwansyah



THE FAMILY =P







Thursday, May 10, 2012

Hafiy @ 8 month old

Sekejap je rase dah 8 bulan dah anak mama nih...sy sayang anak sy.

Tetibe emotional dr semalam sbb tgk video pompuan belasah anak die kat fb tuh. Ya Allah, mcm dihiris2 hati ni tgk, kesian baby tu, apela dosa si kecik tu? die tau nangis, main, susu je kot. Yg pukul tu bkn org lain, mak sendiri... Ade hikmah jugak kenapa video tu disebarkan. Baru kite ni sedar sikit...sayangi akan kita. Anak tu anugerah Allah yg x ternilai. Anak tu jugak yg akan mendoakan kedua ibu  bapanya sbg bekalan kita ke akhirat nnt. Kalau anak tu berdendam/ trauma, apa kesan die? penah terpikir tak? Esok ko tua, anak tu plak dera ko, mcm mane?. Makanya sebelum buat sesuatu pikirkan lah impaknya sekali...

Lepas tgk video tu, terus teringatkan Hafiy. Balik keje nekad nak spend time ngan die. Masa amik dari rumah nanny die, nanny ckp Hafiy asyik nangis je arini, mkn x mau, susu sebotol (5oz) pon x abis minum. OMG! Nape plak anak aku nih...balik tu terus melekap je ngan mama die. Tido kejap dlm kete. Sampai umah dah bleh main dgn gembiranya. Hoyehh...."mama teman Hafiy main ye"...best2...

Perkembangan Hafiy @ 8 bulan ni...
  • Belum tumbuh gigi walau sebatang pon - pelik plak...org lain dah nak masuk 4 batang dah. Nape eh?
  • dah berdiri & start jalan sambil pegang sesuatu
  • suke selak buku die..and suruh org bacekan utk die & buat bunyi sekali. Contoh gambar motor, buat bunyi vvrroomm...die suke!
  • lately asyik menggeleng je...ikut ayah die la tuh.
  • dah pandai salam ngan org. Ni dah lama die tau, tp die mls nak salam..ikut mood die.
  • Kalau suke die akan angkat tgn & tepuk peha/ kaki die...comel
  • paling suke tgk iklan & cartoon. Iklan lotion vaseline adalah kegemaran. suke ke tgk pompuan cantik? (masa pregnant dulu i mmg suke tgk pompuan cantik..ade kene mengena ke?) owh lupe, suke tgk ustaz don!


Most babies should be able to . . .
  • Start crawling - yes, dah expert...laju je ntah ke mana-mana perginya. Kalo dgr bunyi air dlm toilet, die dah tau mama/ ayah die kat dlm and he will make noise "mam..mamma.." & tunggu mama die bkk pintu. So sweet....
  • Sit without support - yes
  • Pass object from one hand to the other -yes
  • Respond to own name -yes. Kalau mama die x dgr ckp, i will called his full name "Muhammad Fariq Hafiy" then terus die stop doing things yg buat mama die marah. Good!
  • Mouth and chew on objects - owh, evething nak masuk mulut, kertas terutamanya...aritu die kunyah kertas buku sudoku mama die sampai lumat & selamat masuk dlm perut die...haih! Kata ayah "nape x kunyah kertas yg ade tulis formula2 tu Hafiy"
  • Reach for spoon when being fed - yup, susah btol nak suap sekarang, sibuk nak suap sendiri
  • Turn away when finished eating - yup...
  • Say mama and dada to both parents (usually isn’t specific) - Hafiy sebut... mam...mam..mammma & ya...ya...yah... but of course die selalu sebut mama!
Some babies will probably be able to . . .
  • Stand while holding on to something - yup, pastu bajet hebat lepas tangan...
  • Crawl well - yup
  • Pull up to standing position from sitting - yes...kdg2 tgn kat lantai, pastu angkat kaki & montot nak berdiri...hahaha...
  • Walk holding onto furniture - ni belum expert lg..pelan2 je bertatih. He know yg mama & ayah die marah jgn panjat kalau die jatuh. Tu yg die pelan2 je, berusaha x nak bg jatuh. Clever boy! Panjat tangga adalah sudah expert k! Turun je x reti =p
  • Clap and bang objects together - x perasan lg...tp tutup buku ye...
  • Separation and stranger anxiety may begin - die dah kenal orang...mula2 org amik die akan nangis...lepas2 tu ok.
Some babies could possibly be able to . . .
  • Indicate wants with different gestures - yup, bila nak susu he will make sound "hek..hek...hek" & crawling to mama, ala comelnye.
  • Use thumb and finger pincer grasp to pick things up - yes
  • Stand alone momentarily - ni belum berani lg
  • Wave goodbye  - ade skali die bye bye kat tok'ki die...suruh buat lg x mau.
  • Understand the word no (but usually doesn’t obey it) - YES. Hafiy start nak faham ape yg mama & ayah die ckp..eg " Hafiy, baik2 nnt jatuh.." die akan pandang and duduk pelan2... good boy!



Friday, May 4, 2012

SIL & BIL WEDDING

My SIL wedding held in Nov 2011 tp br skrang i sempat nak share. Super duper bz.....

Solemnization
Venue: PIL house hulu kelang
Date: 11.11.11, lepas Asar
Theme: Pink-purple















Reception:
Venue : Dewan Merak Kayangan, FELDA
Date: 12.11.11; 12-4pm
Theme: White, lime green, orange
Family bride - orange
Family groom - red






BIL wedding held on 9 & 10 March 2012

Solemnization
Venue: Masjid Taman Melati (lupe r nama masjid ni)
Date: 9.3.12 , lepas Asar
Theme: x tau
Family groom - purple
Family bride - blue
Hantaran from groom - pink
Hantaran from bride - yellow
Baju pengantin - off white





   
Reception
Venue: Dewan Tan Sri Mahfuz, JKR
Date: 10.3.12
Theme: Cream/Gold - Purple - silver
Family Groom - purple
Family Bride - silver