Tuesday, December 21, 2010

Melangkah lagi setapak....

Salam...lamenye x update ini blog...maap ler, busy skit. Sokmo busy, bile la agaknya x busy? dunia...dunia... Melalut plak. Aku hutang entry family day eh...x transfer2 gambar lg...lately agak keletihan.

Ape citer melangkah lg setapak ni? selama ni x melangkah ke? Kalo berjalan terutama shopping beribu2 langkah pon aku sanggup...=p ni pasal kemajuan diri. Sejak aku keje gomen ni, aku rase semakin ketinggalan dlm ilmu terutama design2 ni...rindu giler ok..Staad Pro, Orion, Esteem, Tedds... oh no...huhu...kat sini ko blajar management jela...selain naik pangkat, naik gaji...mcm bosan je. Pikir punye pikir, pikir lagi dan lagi...mungkin dah tiba masanya untuk aku sambung blajar lagi. Impian dan cita2 x pernah aku kuburkan pun...angan2 nak bergelar Dr. or Ir. satu hari nanti...tingginye angan2...insyaAllah. Aku percaya tiada yg mustahil dengan izinNya...nak ngan tak nak je...

Alhamdulillah, 18hb Disember 2010 yang lalu, aku telah selamat mendaftar di UiTM Shah Alam sebagai pelajar part time Msc. in Civil Engineering...ubah angin skit, buat geotech plak lah... reasons???

  • 1st - memikirkan ape yg aku bleh apply dlm pekerjaan aku skrang...kalo buat structure bile tahun aku akan design bgnn kat sini...setakat check je...

  • 2nd - sambung bersama en.hubby senang nak study same2...nak gi kelas same2...
  • 3rd - bidang geotech ni paling kurang pakar...paling banyak peluang...(boleh puat part time pasni...berangan lg) setiap pembinaan mesti bermula dr tanah kan...since skarang ni plak makin ramai civil Engr lari ke O&G...

  • 4th - mempelbagaikan ilmu yg ade yg x seberapa nih...
cukuplah 4 alasan nih...ape2 hal pon kelas start next month k. Makanya aku akan semakin busy dr keadaan busy yg sedia ada skrang...haih....en. Bos sila memahami ye...



Semoga aku tabah melalui hari2 mendatang dengan ceria...."Ya Allah terima kasih atas segala rezeki pemberianMu, permudahkan juga segalanya untukku..."amin...


p/s: hari ni dpt satu berita gembira....semoga kegembiraan ini berterusan. Apakah berita gembira itu? nnt sampai masa yg sesuai akan ku maklumkan jua =)

Monday, December 6, 2010

Help me.....

Mari ramai2 membantu memberi idea...idea ape?
Hehehe...ngada2...sebenarnye weekend ni ade family day anjuran opis en.hubby...mlm tu ade dinner skali la. Temanya "Hawaiian Night". makanya kepala pening memikirkan..."ape nak pakai nih???" so.... sila la beri idea anda....hmmm...x mau la over2, nak yg cantik & santai. yg penting aku x nampak gemok ok....(dah bulat & mengembang bagaikan juara tuh mcm mane nak sorok...haih)
ha ape lg...sila silakan lah ye......

Thursday, December 2, 2010

Our 1st Marriage Anniversary


Sepatutnya entry ini ditulis pada 20-11-2010....tp disebabkan seronok menghabiskan masa bersama insan tersayang + masuk2 keje je busy yg amat....maka hari ni br bleh tulis entry nih.

Alahai...mcm x caye je 20-11-2010 yg lalu telah genap setahun perkahwinan kami. Macam br semalam je akad nikah....ish...ish...cepatnye masa berlalu. Alhamdulillah sehingga saat ini, kasih sayang dan rahmat Allah masih dirasai. Syukur sgt kerana mendapat suami yg begitu memahami, penyayang, boleh bertolak ansur, sedia berkongsi masalah, bersama ketika susah dan senang..."thanks dear kerana sgt sabar & sanggup melayan kerenah isterimu yg mcm2 nih..." =) semoga hari2 kami sentiasa diwarnai pelangi yg ceria dan membahagiakan... Cume sehingga kini kami belum ade rezeki menimang cahaya mata. Aku percaya Allah tau ape yg terbaik utk hambaNya. Kalo bukan hari ni, mane tau esok lusa tulat ke kan...itu rahsia Dia. Xde sape tau. Ape yg kite bleh buat hanya berusaha, bertawakal dan berdoa. Percayalah padaNya. InsyaAllah. Tipulah kalo aku kate aku x terasa dgn pertanyaan org...skit2 tanye "bile lagi....", "dah ade isi ke..." kalo la aku tau jawapannye senang la nak jawabkan... Saje aku buat x tau je...mls nak jwb, senyum jela. Dlm hati Allah je tau. Ape2 pon aku kene berusaha utk sentiasa positif sbb aku percaya pada Dia. Doa2kan lah ye mudah-mudahan rezeki anak tu dtg cepat...

Haih...lari tajuk plak. Sambung citer anniversary, since 17hb adalah Raya Haji kan...my family decided blk Perlis, lama giler x balik. Kami adik-beradik ok je. Windu sama sedara-mare. 18hb & 19hb kami pergi bercuti lak ke Langkawi. Alang2 dah dekat kan...walaupun 2 hari 1 malam je...tetap best. Bukan pergi berdua je, tp ngan 1 famili. Sonok =p

20.11.2010 dah kat KL. "HAPPY ANNIVERSARY DEAR, I LOVE U SO MUCH..." & dinner @ Kunang-kunang. kebetulan mlm tu band yg perform mase majlis kahwin kitorang kat Kg. Pengantin tu perform kat Kunang-kunang....mmg mengimbas kenangan majlis tula...haih...sgt best.

Semoga hubungan kami berpanjangan ke akhir hayat dan ke syurga, bahagia sentiasa, mendapat kasih sayangNya, rahmatNya, keberkatanNya, kemurahan rezeki dari Nya...
"Ya Allah, kami mohon perlindunganMu dari segala perkara yg x diingini...amin"






Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Yang ku ada hanya kamu saja


I.L.O.V.E.U.S.O.M.U.C.H.H.U.B.B.Y.


Monday, November 29, 2010

Wedding Ppink...

Alhamdulillah, semalam 28.11.10 aku berkesempatan menghadiri majlis perkahwinan bff ku si Fareha (ppink) dan Fendi walaupun dlm keadaan aku x brape sihat, 5 hari dah selesema & batuk ni x baik2...my mom in law pulak masuk hospital. Anyway, diorang telah selamat dinikahkan lepas asar pd 27.11.10.

Alahai...mcm x caye je member aku yg sorang ni dah kawen. Mula2 dpt tau mmg terkejut beruk la jugak. Bukan ape...sebab x tau bie die bercinta, bertunang...tau2 dah nak kawen..rupe2 nye suami ppink ni bdak uitm gak. Kalau jodoh dah sampai, ko nak ckp ape lg kan....Congratz pink! tp ppink ni tetap same...slamber je...bleh mase berarak masuk ke pelamin die buat peace kat kitorang...kalo org lain dah cover cun abis... sebelum pengantin laki dtg aku dah pesan dah "pink, sopan skit tau..." tp hampeh. pengantin cool =p hahaha...

Pn. Fareha & Pn. Anne...sila abaikan aku yg semakin bulat k.


mcm x cukup korum je...


kelmarin kami suami isteri sakit perut, cirit-birit. nasib baik ok time gi wedding si ppink ni. Balik dr wedding kami ke hospital lak lawat umi. Arini aku xleh bgn pg td...sakitnye badan....terpakse gi klinik, nasib la dpt mc...

kepada fareha & fendi semoga berbahagia, berkekalan ke akhir hayat & beroleh rezeki yg baik. Welcome to the club pink =p


p/s: Pn. Anne, sile berdiet ok. kamu semakin mengembang....oh no.....

Friday, November 26, 2010

SALE...SALE...DAN SALE

Jom serbu.....(alangkah bestnye kalo dpt gaji & bonus time nih)



25 November to 5 December 2010
Branded Apparel Sale @ Amcorp
Up to 90% Off

Brands Offered
Guess
Zara
Levi’s
MNG
Roxy
Billabong
Dockers
CK
DKNY
Quiksilver
Fila
and more

Time: 10am – 10pm

Location
Unit 3 – 40 3rd Floor
Amcorp Mall
No. 18 Jalan Persiaran barat
46200 Petaling Jaya
Malaysia


Thursday, November 4, 2010

Fish n Chips

Semalam mood rajin memasak telah datang...hahaha....tetibe je. Maka terhidanglah fish n chips utk dinner kami =p




Resepinya seperti berikut:

Fillet

Bahan-bahan:
  • kepingan ikan dory
  • serbuk lada sulah
  • serbuk lada hitam
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu tepung jagung
  • 1/4 sudu soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan susu segar
  • sedikit air
  • garam
  • serbuk roti
Cara-caranya:
  1. Gaul kepingan ikan dengan sedikit serbuk lada sulah, lada hitam dan sedikit garam. Perap sebentar.
  2. Campur tepung gandum, tepung jagung, soda bikarbonat, sebiji telur yg telah dipukul, susu segar, sedikit air dan sedikit garam. kacau hingga sebati dan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Agak2 utk disalut pada ikan.
  3. ambil kepingan ikan celupkan ke dalam adunan tepung td, dan golekkan atas serbuk roti dan gorengkan dlm kuali.
Kuah Black Pepper

Bahan-bahan:

  • 1 sudu butter
  • 1 1/2sudu tepung gandum
  • 4 sudu besar sos black pepper
  • 1/4 kiub ayam
  • 1/2 cawan susu segar
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit kicap manis
  • sedikit gula
  • sedikit air

Cara-caranya:

  1. panaskan kuali, masukkan butter hingga cair, masukkan tepung gandum, susu segar, sedikit air. Kacau semua bahan dalam api yg sederhana. Tambah bahan-bahan lain dan sesuaikan rasa.

* gravy ni biase jela rase die...kene cari resepi yg lagi sedap ni...

Coleslaw

Bahan-bahan:

  • Kobis
  • carrot
  • mayonis
  • susu segar
  • sedikit garam

Cara-caranya:

  1. kobis & carrot dicincang halus/ sagat je...
  2. campurkan mayonis, susu segar & sedikit garam...sesedap rase la ye.
  3. siap! masukkan dlm peti sejuk sblm dihidangkan.

Chips

  • goreng aje kentang tuh =p

* Arini nak masak ape plak eh....

11110

Ade ape dgn 11110???

"Happy birthday to me...
happy birthday to me...
happy birthday to farhana...
happy birthday to me..." =p
Hehehehe...1.11.10 sy telah berusia 27 thn...mak ai, dah tue rupenye. Rase mcm 20 thn je lg...xpe2...itu hanya usia. Jiwa masih muda k....hahaha. Alhamdulillah...sepanjang hidup di dunia selama 27 tahun ni, Tuhan telah memberikan nikmat, rezeki, kasih sayang, perlindungan, kebahagiaan, kegembiraan, kesedihan, dugaan, dan mcm2 lagi lah. Kalo dihitung mmg x termampu...Terima kasih Ya Allah atas segalanya...syukur.
Paling mengujakan birthday kali ini...en. Hubby telah buat suprise. Actually ini kali pertama sambut birthday setelah bergelar isteri. 12 am...hubby dah wish birthday. As usual die akan jd org pertama yg wish my birthday saban tahun. Sebelum ni pun x penah ade suprise sgt la, so mmg x expect ape2 pun. His wish pun dah cukup buat aku gembira + die sentiase disisi kan, ape lg nak. Then esok pg tgh tergesa2 nak ke opis sbb dah lambat...bukak pintu kete x perasan lg, tp bile letak handbag kat sebelah...eh, ape ni??? Bunga??? hati berdegup laju sbb sgt teruja. terus bace kad yg ade kat bunga tuh...rase syahdu dan terharu...menitik gak la air mata ni. Ayat2 kat kad tu sungguh menyentuh hati...(sejak bile plak laki aku pandai tulis ayat2 mcm ni...haih...xde yg mustahil kite akan buat utk org yg kite sayang kan..) Dah dpt bunga, yg lain x dpt pun xpe. Ish...mungkin org akan kate, bunga tu bukan boleh mkn pon. yup, mmg xleh makan...mmg x tahan lame...tp perasaan mendapatnya adalah sgt berbeza (x tau kalo aku ni berjiwa romantik sgt...hahahaha)...hati berbunga2 gitu dan en.hubby telah berjaya membuat aku tersenyum sepanjang hari + berhari2 gak la.....


Malam tu kami gi mkn kat Intai-intai je...sbb hari keje kan...cr tempat yg dekat jelah.




Gambar sblm mkn x sempat amik sbb dah lapar sgt... =p

Tq hubby! tq gak kpd parent, parent in law, adik2, kawan2 yg wish my birthday & mendoakan yg baik2 utk sy....amin semoga doa kalian membawa rahmat kpd sy.

Tuesday, October 26, 2010

Makanan Sunnah vs Makanan Barat...

Sy terbaca artikel ni di blog PakarHow To....menarik dan memberi pengetahuan. Jom bace...


1 HATI

Dalam buku biologi, buku pemakanan (terbitan kafir) mengajar kita kalo nak tambah darah dan vitamin B, kene makan hati ayam atau hati haiwan. Tetapi sebenarnya Nabi kita x galakkan makan organ dalaman haiwan ni. Makan hati ayam boleh melembabkan otak kita sbb hati merupakan organ di mana semua toksin dikumpul dan dineutralkan, so kepekatan toksin adalah tinggi dalam hati ayam.


2 KOPI

Dalam sains kite diajar bahawa minum kopi adalah tidak bagus, namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi selain susu dan madu. Cube tgk Yahudi, mereka minum kopi Starbuck. Profesor Yahudi kat UK semua mesti ade segelas kopi di tgn mereka.



3 DAGING KAMBING

Kite diajar makan kambing tinggi kolestrol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolestrol.



4 Mc D

Kite kerap sgt mkn McD, suke sgt makan McD. McD sebenarnya adalah makanan yg sgt tinggi MSG dan kolestrol dan paling banyak lemak tepu trans.


5 COKE & MAGGI

Para kafir juga menggalakkan kite minum dan makan makanan yg x berkhasiat seperti coke & maggi. Coke adalah sgt beracun, dan sgt x bagus utk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, dan ada racun tersembunyi).



6 AIR SOYA

Untuk pengetahuan, para kafir juga sering mewarwarkan kebaikan soya (sbb USA adalah merupakan pengeluar soya terbesar) namun sebenarnya soya dpt melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu, soya juga meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat serta melemahkan otak dan tulang. Sbb nye dalam soya terdapat hormon estrogen yg sama dgn estrogen kat wanita. Soya juga ada phytic asid yg membuatkan penyerapan kalsium. magnesium dan zinc utk badan kite terjejas.



Tahukah anda minumam paling digemari Nabi S.A.W kite adalah minuman paling berkhasiat iaitu susu kambing.....


Monday, October 25, 2010

ntah ape2 ntah....

Lame giler x update blog...hmmm...mane gi mase aku nih...
sy tgh banyak keje skrang...dan tgh berusaha mengawal tekanan....
wahai en. tension sile jgn dekati sy...sy hanya mau ketenangan...
hidup biar sedap =p

Wednesday, October 20, 2010

Wednesday, September 22, 2010

Ceritera Raya 2010...

Semua org mesti tgh hangat citer pasal raya kan...sy je belom citer lg. Kekangan masa dengan aktiviti2 yg sepatutnya buat sy jd malas...haih Farhana, dah abis raye dah ni...jadi, jom rangkumkan semua.....

As u all know..tahun ni is my first time beraye bersama insan bergelar suami. Dulu boyfren & tunang...x same kan. Memang x same..dulu x raye same pd hari raya pertama. So, we set the giliran system...this year, Raya Puasa kami beraye dgn famili en.hubby. Raya tahun ni di Kelantan bersama keluarga FIL di Machang dan keluarga MIL di Pasir Puteh. Hmmm...not bad. Tp mlm raye tuh, quite sad...so, xleh call mama/ ayah...just SMS je, nnt meraung lak... Sambutan raya mcm biase je, pagi, siap2, breakfast, gi sembahyang raya. After sembahyang raya, balik umah, sesi bermaaf-maafan bermula...masa salam & mintak maaf dr en.hubby tu, sebak giler (mcm banyak sgt salah silap) lagi bergenang air mata time en.hubby mintak maaf...oh, no...tahan...tahan...kang x pasal2 jd bahan dgn adik2 ipar nih.. Dah..dah..jom bergambar...






Sambil2 tu, orang mula dtg beraya kat umah Tok Mek. Kami pun gi beraya la ke umah sedara-mare yg dekat2. Hari raya berikutnya, kami gi beraya ke umah sedara-mare yg dok jauh skit...merata gak kami gi...KB je xleh nak gi...jem oooo...( x dpt lg gi Pasar Siti Khatijah..haih..) tp raya ke-4 sempat lg gi Rantau Panjang...giler punye ramai orang. Rimas. Panas. Nasib baik dpt mkn cendol yg amat sedap...kalah cendol mamak kat Melawati tuh...sampai keesokan hari pun teringat2 cendol tuh...not just me, en. hubby pun same. Siap pesan lg.."Syg nnt jgn mengidam cendol Rantau Panjang tuh ye...jenuh abg nak cari..." hahaha...how sweet... Raya ke-5 dah balik KL. Raya ke-6, raya umah Mama & Ayah...




Setiap weekend during Syawal penuh dgn aktiviti...

Memandangkan sejak kami pindah dok sendiri, x penah lg buat house warming, so we decided untuk buat sedikit makan2 a.k.a open house a.k.a house warming...disebabkan sy nih xde pengalaman nak masak banyak2...periuk belanga, serving set semua pinjam ngan mama & MIL...makanya jemputan pun terpaksa lah dilimitkan...maaf lah ye kpd sesiapa yg x terjemput tuh...tp ramai gak yg dijemput x dtg...ade gak yg x tgk langsung invitation kat fb tuh...what to do, pilihan masing2... =p kepada sesiapa yg mmg berniat nak dtg, tp x kesampaian sbb jem yg teruk...i'm so sorry about that k. Diluar kemampuan utk membantu. Kepada yg datang..terima kasih yg tidak terhingga diucapkan. Next year kalo ade rezeki melimpah, i buat lg ye... (Ya Allah murahkanlah rezekiku sentiasa...amin) ikutkan mmg penat, tp gembira, puas hati sbb berniat nak belanja org mkn =) ) Menu hari tu adalah : bihun soto/soto, nasi goreng tomato & ayam rempah, roti jala dgn kuzi ayam & kari daging, kek coklat, kek buah, karipap, dadih, sirap-oren & teh tarik...ni je termampu. *gambar x transfer2 lg...


Sedikit selingan....


Seorang muslim yang menziarahi saudara Islamnya juga didoakan oleh 70 ribu malaikat agar diampuni dosanya.

dan

Rasulullah SAW bersabda :

1. "Apabila masuk tetamu pada satu keluarga (rumah), maka dimurahkan Allah rezeki keluarga itu, dan apabila tetamu itu keluar, maka Allah mengampuni dosa-dosa keluarga itu." [HR. Dailami dan Anas]

2. "Sesungguhnya apabila tetamu masuk pada rumah orang mukmin, maka Allah limpahkan 1000 berkah dan 1000 rahmat pada ahli rumah tersebut." [Durratun Nasihin, hal 22]

3. "Barang siapa memberi makan terhadap saudaranya sesama muslim yang sesuai dengan keinginannya, maka Allah mengharamkan dia dari api neraka." [HR. Hakim]

4. "Sungguh, secepat-cepatnya sedekah yang diterima Allah ialah menghidangkan (oleh seseorang) akan makanan yang baik, kemudian ia suruh saudara-saudaranya untuk menikmatinya." [HR. Ibnu Abu Dunya]

5. "Sesungguhnya, malaikat selalu mengucapkan selawat atas seseorang, selama hidangannya masih tersedia." [HR. Hakim dan Tarmizi]

Minggu seterusnya...open house umah org kami terjah =p umah kak chik, kak ja, abg sepol, dik ya, bik mah, maaf la kpd sesiapa yg umahnye x sempat kami pergi...padat giler jadual.

ni jamuan raye pot luck S.I.P...nasi kerabu ade, mee rebus ade, lontong ade, sate ade...best2...sy sumbangkan puding trifle je =p

berlalu sudah puasa & raye 2010....puasa & raye 2011 dinanti...(semoga panjang umur & diberi kesempatan olehNya..amin) tp sebelum tu...jom meriahkan raya haji plak.....can't wait for this coming November.... =p




Monday, September 6, 2010

Salam Aidilfitri...

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua...


Sy dengan merendah diri memohon maaf buat semua yg mengenali, jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan, pergaulan & persahabatan...


Buat keluarga tercinta, ayah, mama, angah, achik & adik..maaf lah thn ni kene beraya dengan suami. Tp serius sedih bangat...huhuhu...mama, tinggalkan ketupat, rendang, kuah kacang utk long ye...uwwwwaaaa....adik-adikku gembirakanlah hati mama & ayah ye. Buat arwah adikku, Muhammad Aizat, Al-fatihah utkmu. Semoga rohmu dicucuri rahmat & berada dikalangan orang yang beriman disisi-Nya. Rindu kamu! Sedih dah 3 tahun kamu x sempat merasa duit raya dr kakakmu ini...Ya Allah, kuatkanlah hatiku. InsyaAllah selagi hayatku, Al-fatihah & Yasin utkmu takkan ku lupa. Bahagialah kamu di sana dik...kami tetap akan menyusul.




Buat en.hubby...sy gembira beraya pertama kali dengan kamu...teruja untuk mengucup tangan kamu di pagi raya...syahdu... Semoga kita akan beraya bersama hingga ke hujung nyawa. Ampun dan maaf andai ada salah dan silap sepanjang kita bersama. Sy sayang kamu!



Buat sahabat2 ku...mohon ampun dan maaf juga ye kalau ade salah dan silap selama ini. sy hanya manusia biasa yg x lepas dr melakukan kesalahan sama ada sengaja ataupun tidak. Enjoy your hari raya. InsyaAllah kalau diberi kesempatan, jemputla beraya ke rumah ye...



SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR & BATIN




saat entry ni ditulis...mata aku dah merah...sedihnye...

Monday, August 30, 2010

Jualan Murah!!!

PERHATIAN!


MURAH-MURAH....JOM BELI...



Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli

ORIGINAL BRANDED PERFUME (packaging/bottle defect)

*RM150++ (bagi keluaran lama) dan *RM 180++ (bagi keluaran baru)
*harga termasuk kos penghantaran

sebarang JENAMA, MEN or WOMEN



Sila hubungi saya melalui

Email : fjboutique10@yahoo.com

Sila nyatakan:

  1. Nama anda:
  2. no. tel:
  3. alamat penghantaran:
  4. Nama perfume:
  5. saiz perfume (berapa mL):

Perfume ini adalah original, branded perfume, cume ada defect dari segi packaging/ botol die... Honestly botol perfume ni mmg x cantik, xde kotak...cume diletakkan dalam uncang. Bau dan ketahanan bau adalah sama...sbb original kan. Tak percaya? Jom la cube....

*jika anda mengenali sy/ kawan2...sila SMS k....

Friday, August 27, 2010

Kemalasan melampau...uuwwwaaa...

Ntah kenape sejak kebelakangan ni sy dilanda kemalasan melampau tahap gaban punyer....uuwwwaaaa...
Tgh tgk berita pun sy bleh terlelap. Terlelap ke? mcm tido je...Tido la kot sbb x sedarkan diri langsung, x ingat dunia punye tido....Cian en. hubby dok sorang2 xde kawan nak borak, alih2 kene tgk sy tido je....cian die... sy hanye terjage bile en. hubby kejut suh tido dlm bilik..tu pun mamai giler payah nak bukak mate...haih...kadang2 sahur pun en. hubby yg kejut...ish...ish...ape kene ngan aku nih...(bisik pd diri sendiri)
X leh jadi nih...farhana sila la jadi rajin....baju raye x siap jahit lg tuh. Haih...ni lg satu, thn ni aku br tempah sehelai je bj raye...bile tanye tailor favorite i tuh, die ckp dah banyak giler tempahan, kalo nak lepas raye bleh la...2nd favorite tailor pun same. Makanya aku kene jahit sendirila sehelai lg nih...dah lame giler x jahit bj ok. yg aku tau pun jahit bj kurung je. So, no choice, bj kurung jela. Baju dah siap sambung, belum jahit kemasan lg. Kain belum jahit lg....chaiyokk......baiklah, akan cube siapkannye segera.
2 pasang je bj raye? owh ade sepasang lg...songket hadiah time tunang dulu belum pakai lg. So 3 pasang, cukup ke? This is really not me... tp bile tgk almari, banyak lg bj yg br skali je pakai...hmm..sbb tu agaknye nafsu membeli semakin kurang.
My mom in law dah beli giler besar punye butter utk buat kuih...but she said...umi x buat la kuih raye thn ni...ni utk anak & menantu umi buat....haih...bile nak join tin buat kuih raye ni...
Baiklah, azam arini nak jd rajin......

Thursday, August 26, 2010

Aktiviti berbuka puase

Sempena ramadhan ni...as usual aktiviti berbuka puase kat luar ngan kengkawan, famili dah menjadi rutin. For us...rutin ujung minggu la. Slalu kat umah berdua je. Setakat ni br 4 kali kami berbuka kat luar....


16th - kami berbuka kat luar sempena my hubby's birthday....


19th - berbuka pose bersama member2 opis en.hubby @ Kuang's BBQ steamboat & grill



21st - opis en.hubby blanje semua staff & famili buka puase @ Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC) & after that terus rush to my parent house @ Semenyih sbb ade majlis berbuka puase gak bersama member2 ayah...

    *sy sudah bulat sebulat-bulatnye...=(

22nd - my father in law punyer member blanje kami sekeluarga berbuka @ Anjung Kayangan, Pandan Safari




Next coming event berbuka...on 28th, my famili in law buat majlis buka puase @ Desa Haras... owh...sy perlu bawa sesuatu...buat popia jela eh....

Kawan-kawan ku....bila lg mau buka same2....

Wednesday, August 25, 2010

Ramadhan 1431 H (2010)

Ku mengharapkan Ramadhan
kali ini penuh makna...
Agar dapat ku lalui
dengan sempurna...


Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula


Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti


Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan


Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua...



Alhamdulillah, hari ini dah genap 15 hari umat Islam berpuasa......

hmmm as for me this year adalah pertama kali berpuasa bersama en. suami yg terchenta....sebelum ni pon puasa same gak cume umah lain2...x sahur same x berbuka same...pergi bazar Ramadhan je same2 =) pengalaman haruslah berbeza....


Dulu...

time bujang, sy jarang sahur. Kalau bgn pun minum air je or kalau teringin nak makan ape2 request mlm tu kat mama, kalo mama masak br bgn...time tu falsafahnye 'aku rela thn lapar dari thn mengantuk...' tersangatlah menikmati tido kala itu...ish..ish...


Kini...

4.30 pagi dah kene bangun sediakan sahur. mlm tu kene tanye en. hubby dulu nak sahur ape. Nasib baik jugak la suami i ni x suke makan nasi time sahur. So, roti, coco crunch, hotdog, burger la jawabnye pagi2 sahur tuh....amat bersyukur. Tp waktu tido perlu dikorbankan...dan terpaksa teman en. hubby sahur. maksudnye kene makan sekali. selesai sahur kul 5.20 or 5.30...sempat lak curi2 tido...5.45 kene bangun balik, mandi, solat, siap nak pergi kerja. Paling lewat kene kuar 6.20am ok...kalo tak jem amatla sepanjang jalan dari Melawati ke Putrajaya tuh...kul 7.00 - 7.15am sy dah terpacak kat opis.

Petang, balik kul 4.30pm. tp as usual mesti xleh balik sharp2 4.30, mesti dlm kul 4.40-4.45 gak br bleh kuar. Time bln pose ni plak semua org amik WP1, masuk 7.30, balik 4.30...bertambah jem la nak balik dr Putrajaya ke Melawati. Kesimpulanya sy hanya akan sampai umah kul 5.50-6.00 ptg. paling teruk penah sampai kul 6.30ptg....jem mmg x gerak punye....tension giler! Time tu jugak la pahala puasa aku kurang...masih tidak berjaya bersabar 100%....setiap hari berazam sy dpt tahan sabar....kalo sampai umah kul 6.00ptg, sempat arr nak masak-memasak..kalo letih sgt br suruh en. hubby beli je.

Malam, sy adalah keletihan...kalo masih ade sisa tenaga br la ke masjid berterawih. Ish...cube la rajinkan diri tu sikit farhana....i'm trying....but still collapse. Cube lagi ye....cian en. hubby pergi masjid sorang2 kdg2.

Sy nak kongsi ilmu, menurut Ustaz Azhar Mohamed dari UIA, untuk kemurahan rezeki, amalkan membaca surah Yaasin selepas Subuh. InsyaAllah akan beroleh keberkatan dan kemurahan rezeki.

Monday, August 9, 2010

A.V.A.T.A.R

Penah tgk citer kartun Avatar??? ala yg comel2 botak2 tuh...


sy pun bkn penonton tegar citer kartun nih, kalo dah xde citer lain tuh layan kan aje...since citer ni di 'movie'kan...maksudnye, pelakon2 adalah manusia bkn animasi...mcm sedikit teruja nak tgk. Yela, nak tgk same best mcm citer kartun ke tak.


Alkisahnya, adik2 ipar sy sibuk2 nak tgk movie citer ni la...mmg plan nak tgk ngan en. hubby pun, cume x set date lg...alang2 diorang nak gi, ikut menyibuk skali lah...Thanks Tin yg book tiket. Bulat mata en. hubby bile dpt SMS dr adik die, Tin ckp "tiket dah book, 7 Aug 2010, 9pm, 3D, couple seat, sorang RM22 @TGV Wangsa Walk"....tp sy ckp...hooray!!! hehehe...bukan slalu pun kite membuang2 duit begitu kan....relax la en. hubby.... =p




Yang join tgk movie aritu adalah Farhana, Faiq, Fatin, Farhan, Firdaus, Fawwaz & gf (Chaa)...wah community F nampaknya... lepas movie lepak minum sat kat mamak Melawati =p

Movie nya mcm mane? Best ke? Hmmm.....ok je, x best sgt, action x meninggalkan kesan sgt...kartun lg best kot, Daus bleh tido plak...haisyyy... Ni br 1st episod kot, akan ade episod seterunya...nape sy ckp mcm tu? sbb die cume citer pasal Avatar menguasai water bender je...belum earth bender & fire bender lg...but yes die adalah last air bender...




film rating : *****

sesiapa yg minat citer kartun ni bleh la tgk...
enjoy the movie, enjoy the relationship, enjoy the environment...


Wednesday, August 4, 2010

Friday, July 30, 2010

jiwa kacau

~Cinta Dalam Hati~

mungkin ini memang jalan takdirku
mengagumi tanpa di cintai
tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
dengan hidupmu, dengan hidupmu

telah lama kupendam perasaan itu
menunggu hatimu menyambut diriku
tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
bahagia untukku, bahagia untukku

ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
meski ku tunggu hingga ujung waktuku
dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja


*dedicate this song for her, her, her, her, and her.......

Monday, July 5, 2010

Candat Sotong @ Terengganu

Helllooooo....i'm back. (dah lame dah balik...br berkesempatan nak update blog...hehehe..bz giler ok!)

Jom kite straight to the point, citer pasal candat sotong nih...walaupun dah basi, nak citer jugak! Actually trip ni adalah pada 25/6/2010 - 27/6/2010, dianjurkan oleh opis hubby i...bayar RM50 je sorang. Mula2 buka utk staff je tp sbb ramai xleh gi so die open kpd ahli keluarga dan org luar...kawan2 la..Mula2 cuak gak sbb ramai citer naik bot nnt mabuk la sbb bot tu mcm terlambung2 dipukul ombak bagai...tp sbb teringin nak merasa sendiri & nak teman en. hubby, terpaksa la kuatkan semangat...dalam hati mcm2 doa aku bace =p hihihi

Kami semua berkumpul kat KCSB sri gombak kul 10 mlm, 25/6/2010, then naik bas beramai2 ke LKIM (Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia- Terengganu). 10.30 kami berenti rehat tgk bola dulu kat petronas Karak eh? ntah la x tau tp kat tepi highway tu arr...pastu br perjalanan diteruskan dgn beberapa kali berenti utk ke toilet, kami sampai dalam kul 5.30 pagi, 26/6/2010..di LKIM chendering. kami diberi bilik kat hostel LKIM, not bad, ade air cond, tp tido beramai2, 1 bilik 8 org, asing lelaki dan perempuan....part yg asing nih x best, sy xde bantal peluk....huhuu... Kami berehat, mandi, solat pastu turun tepi pangkalan tgk nelayan naikkan ikan, sotong...dan lain2 hasil laut. Walaupun bau hanyir munyusuk hidung tp tgk yg ikan besar2 tuh mengujakan...lepas boring tgk ikan kami gi bersiar2 kat tepi penambak laut, banyak batu2 besar & rumah api (light house yg comel je).



Penat jalan pastu apelagi, TIDO arr...bangun utk lunch, kami lunch kat kedai nasi padang @ Kuala Terengganu....mkn ala kadar je sbb ayah dah pesan, nak naik bot perut jgn penuh....utk habiskan waktu sementara tunggu kul 4 ptg, kami pi berjemur kat pantai batu buruk....ade yg gi jejak kaki kat air....oh, tidak...sgt panas ok...



Lepas solat zohor, kami berkumpul kat tepi jeti tunggu utk naik bot. Semua org diberi pil tahan mabuk sorang 2 biji..mengelakkan sesuatu yg x diingini berlaku..telan jelah. Kami berpecah ikut kumpulan utk 3 bot. Sy & hubby naik bot no.2. Bot tu agak besar berbanding dengan bot kumpulan lain, ade aircond, tv, tempat istirehat....yg penting setiap bot ade tukang masak...hehehe...so kitorang bleh fokus mencandat....mencandat la sgt...hahahaha...

Nak naik bot ni mencabar gak la sbb dr jeti ni nak turun ke bot agak tinggi...tangga yg ade hanyalah tangga besi yg vertical yg lebarnye cume muat2 badan je....bot tu plak cume ditambat dgn tali, bot terbuai2 ke kiri dan ke kanan, so sblm jejak kaki kat bot, kene tgk blakang dan pastikan bot tu dekat utk kite turun...fuh, berpeluh gak la nak turun ke bot nih...tp ade yg membantu...nasib hubby i ade tau =p

Time ni sy dah selamat berada dlm bot...hehehe


Lepas semua org dah berada dalam bot, kami kene pakai life jacket...then, bot 1 mula gerak, bot 2 menyusul dan bot 3....pelan-pelan lame2 laju. Laju pun x laju sgt la, tp mercik gak la air ke muka...masin! Seronoknye....dlm hati Subhanallah! luasnye lautan-Mu Ya Allah. Sesekali terpikir gak kalo ape2 jd kat tgh laut ni, mcm mane ye? Allah kan ade...hati kembali tenang. Perjalanan ni mengambil masa lebih kurang 1 jam setengah utk sampai ke tempat mencandat...slalu tempat mencandat ni di tgh2 laut....dan tekong bot ni dah tau kat mane lubuk sotong ni. Bila kami sampai dah ade 2, 3 bot kat situ...dr kejauhan nampak Pulau Kapas....teruja! apalagi jom la mencandat.


Slalunya, kegiatan mencandat ini akan bermula ketika waktu matahari terbenam sehingga fajar menyinsing kerana sotong akan mula berkumpul dan bermain di sekitar kawasan bot disebabkan tertarik dengan cahaya lampu yang dipasang. Kami sampai di tgh laut ni dalam kul 6ptg dan kami dijangka pulang menjelang subuh.



Kami dibekalkan peralatan mencandat sorang satu....iaitu segelung tali tangsi yg telah diikat 2 umpan ikan tiruan yg hujungnya ade besi seperti kelopak bunga....cara2 nya, baling/turunkan je umpan ke laut dan biarkan tali berpusing sendiri, tali tu akan berhenti apabila mencecah dasar lain....giler dalam weh. Kemudian tanpa menggunakan banyak tenaga, peserta hanya perlu bermain dengan candat itu dengan `menarik melepasnya' bagi menampakkan seolah-olah candat itu hidup bagi menarik perhatian sotong untuk mendekati candat itu.

Kalo ade rase berat dan ade rase mcm benda menarik2, mungkin ade la sotong dah mkn umpan tuh, apelagi tarik la tali tu ke atas....penat giler tarik tali ni sbb panjang giler turun ke dalam laut.... Ha...dah tarik tu, kalo ade sotong, sblm naik kan ke bot, biarkan si sotong tu pancutkan dakwat die, hati2 jgn sampai terkene muka....bile si sotong dah reda, br naikkan ke bot... Sotong ni masa mula2 dinaikkan dr laut, badan die jernih ok...ia akan bertukar perlahan2 menjadi kemerahan dan akhirnya jadi seperti yg kite tgk kat pasar tuh....Subhanallah, ciptaan Allah sgt indah!


Musim mencandat ni kebiasaannya bermula dari bulam April hingga Julai. Since kitorang gi pun dah end of June, sotong pun dah x brape banyak. Lame gak la nak tunggu umpan mengena. Sy dapat seekor sotong je...tu pun dalam kul 9 malam br dapat. Tp kebanyakan sotong yg dapat bersaiz besar ke sederhana la. Yg kecik pun ade...tp x banyak, cewah! Dalam kum 10.30 mlm sy dah mula bosan sbb x mengena2 pun umpan nih, apelagi jom tido.


Sorry, gambar blur, time ni ombak bleh tahan kuat gak la....




Hasil candat utk ketiga-tiga bot...skit je...dah akhir musim kot.

Alhamdullilah, kami semua selamat kembali ke daratan. Mujur la sy x mabuk, ade yg mabuk teruk, 2, 3 kali telan ubat mabuk pun xde kesan....muntah jugak. Kami sampai di jeti dalam pukul 5.30 pagi, 27/6/2010. Setelah balik ke bilik, kami berehat, mandi, tido....dalam pukul 11.00 pagi kami siap berkemas untuk pulang. Tp sebelum tu, kami sempat singgah di Pasar Payang, dapat batik sutera sepasang, letak harga RM320 tp tawar punye tawar dpt la RM260...kesian en. hubby terpakse teman pilih kain, bleh tak bayangkan rupe die bile syg masuk lebuh 5 kedai tp still x jumpe yg berkenan, tp sbb x sanggup tgk muka die yg letih tu, last2 dpt kain yg die pilih...hmmm...not bad.
Dari Pasar Payang kami bergerak pulang, kami berhenti lunch kat 1 restauran dan mintak diorang masakkan sotong yg kitorang candat tu...tukang masak tu masak separuh je...lg separuh die surrender...banyak katenye. Banyak ke? mcm skit je... Lepas makan teruskan lg perjalanan, kami singgah kat Marang beli keropok...x sempat beli satah, pakcik bas tu x mo singgah dah...kempunan sy...huhuhu....
Kami sampai KL dlm kul 10.30 malam....penatnye....tp seronok. Pengalaman baru. Next year kalo ade rezeki bleh pegi lg.