Tuesday, April 24, 2012

Apam Polka Dot

Apam polka dot la plak...mcm best je tgk org buat colorful2 tuh, nak try gak. Hmmm, not bad lah...hahahha... yg penting hubby kate ok =p






resepi bleh amik kat sini http://hanamemories.blogspot.com/2010/07/apam-dot-dot.html




Monday, April 23, 2012

Renting out wedding dress...


Thinking to rent out my wedding dress


rase2 ade tak yg berminat?






**nostalgia wedding itu sgt indah =p



Friday, April 20, 2012

Layered Cheese Cake

As requested... arini aku tepek resepi layered cheese cake ni. Bkn semua orang suke cheese...tp my hubby sgt suke + aku lg suke masak dessert2 nih compared to lauk pauk ngee~ . Resipi asal amik dari http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/ aku alter skit2 je..









Bahan2:


A)



  1. 500 g cream cheese

  2. 1/2 cwn gula halus

  3. 20 ml susu segar (bleh tambah lg kalo suke)

  4. 1/2 sudu kecil esen vanilla (bleh letak 1 sudu kecik kalo x suke rase lembu mcm aku)

B)



  1. 1 bungkus biskut marie coklat/ coffee

  2. 300 ml susu segar


Cara2:



  1. pukul bahan A hingga kembang & gebu

  2. didihkan susu segar (bahan B)

  3. Alas dulang/ bekas dengan baking paper/ plastic wrap

  4. celup biskut marie dlm susu yg tlh didih td & susun dlm bekas

  5. letak cream cheese (bahan A) dan ratakan, ketebalan ikut sedap rase k

  6. lapiskan sekali lg dgn biskut marie yg dicelup dlm susu yg dididihkan

  7. lapiskan cream cheese

  8. lapiskan biskut marie lg (ikut suke la nak brape lapis =p)

  9. lapiskan cream cheese di lapisan akhir

  10. Hancurkan biskut marie & taburkan atas cream cheese (lapisan akhir).

  11. Siap, masukkan dlm peti sejuk


P/S: lg sedap mkn sejuk2...



Wednesday, April 18, 2012

KK gateaway

Akhirnya jejak jugak kaki ku ke KK....org lain dah berpuluh kali sampai, aku br 1st time sampai bleh...lantak ler, janji sampai dah =p

Trip ke KK ni 3H 2M pegi dgn member2 opis hubby...tiket, hotel, makan adalah ditanggung ok. So, bawak duit utk shopping & tambang bot ke pulau (kene tambah skit). Bestkan...=p Kitorang adelah dlm 9 org dewasa, 1 kanak2 & 2 baby. First time bawak Hafiy jalan jauh naik flight..luckily he very behave.


sat (7.4.12)
Naik bas ke LCCT dr KL sentral...first time Hafiy naik bas, terus die nangis. Sudah...bf die terus die tido. Sampai LCCT dok sibuk naik trolley ngan ayah die. Naik flight, die main ketuk2 meja...time nak depart bg die bf terus tido, die bangun bila dah sampai KK. Bagusnye anakku ini...sampai KK terus amik taxi gi hotel. Tido Hotel D'Galleria...hotel murah je, tp sbb die hotel baru, maka bilik adalah selesa. Cuma xde fridge je. Located at Kampung Air, dkt dengan Pasar Philipine & mlm2 ade pasar malam kat bawah hotel. Dlm kul 3 kitorang kuar gi cari mkn...x tau tempat mkn mana yg best main terjah je..apetah name restoran tu..xxx ikan bakar. x best langsung! Pastu terus ke pasar philipine. Kat sini ade mknn ringan mcm kuih cincin, amplong, ikan kering, udang kering....etc. Not bad...MIL kirim udang kering. Dari pasar philipine terus ke pasar yg ade mknn tepi laut, sebelah pasar philipine tu je. Kat sini mcm2 mknn Sabah ade, aku x sempat nak try semua la sbb menggendong si Hafiy sampai tetido die dlm carrier. ABC die rase pelik skit, color putih je, rase ok la, sedap.


Malam gi pasar malam kat depan Le Meridien Hotel, kat sini mutiara murah2... ape lagi... rambang mata ok. Pasar ni ade jual mutiara, t-shirt, bag, bundle...tp kedai mutiara sgt banyak ok....most of the gerai jual. Tp makcik xleh dok lame, sian hubby gendong Hafiy, panas skit la kat KK ni, x tau la sbb musim ke ape. Jalan kejap dah berpeluh2. Mutiara asli ade 2 jenis, mutiara air masin (laut) and air tawar (yg ni dr tiram yg diorang pelihara kot). Yg bagus harusla air masin. Harga die ok la...xdela mahal sgt pon. kene pandai tawar ok. Paling baik sila jengah ke lebih dari satu gerai utk dptkan harga pasaran dulu. Baru senang nak tawar. Kitorang mkn mlm kat KFC je bleh? sbb siang td mkn x sedap, so tawar hati nak try mkn kat kedai2 lain.

Sun (8.4.12)
Arini trip ke 3 pulau. Breakfast kat kedai mamak sblh hotel. Not bad la roti telur die. Kitorang book 1 bot utk ke 3 pulau + snorkeling + transport dr hotel ke jeti, jeti ke hotel, RM300. 9.30pg bertolak ke Jeti Jesselton. cantik pemandangan kat sini. Kene bayar tax RM21. 1st pulau yg kitorang gi Pulau Mamutik. Ramainye la org...air laut hijau, jernih, nampak ikan2 berenang2. Org lain best snorkeling aku jg Hafiy sbb die tido. yg tu x best. Next pulau Manukan. Lunch kat sini, not bad la...aku mkn nasi+telur dadar+sayur kacang+kuah kicap+kari+ air sirap = RM8.50. Mahalkan...x tau la rate Sabah ke ape. Lepas mkn, pakaikan Hafiy sluar
mandi, bawak die main air...ceh, takut plak die bile ombak datang. Ombak kuat gak la...so dok tepi pantai jela kami berdua ni. Ruginye...Pulau terakhir Pulau Sapi. Pulau ni paling cantik aku rase antara tiga2 ni. Org x ramai sgt...aku? dok tepi pantai lg sbb Hafiy tido...haih...sedih, sob...sob...beria aku pakai swim-suit bajet nak snorkeling... bleh plak bangun tido Hafiy senyum2 kat awek Jepun terus sibuk awek jepun tu dtg kat die pastu ckp bhs jepun, maap la...x paham. Hahaha...2.30pm gerak balik KK sbb hari dah nak hujan. Penatnye...balik hotel tido jap, lepas Maghrib kuar gi mkn plak + jalan2 kali terakhir kat pasar mlm utk sesi shopping yg terakhir. Cerita mcm aku shopping giler2 kan padahal tak pon. Akauntan dok sblh... huwawa...tgk ajela. Beli mana perlu je. Baiklah en.hubby =)






Mon (9.4.12)
Siap2 terbang pulang ke KL...dr kl sentral ke wangsa maju, kitorang naik lrt, si Hafiy sekali lg gi senyum2 kat awek dok sblh die...terus nak capai hp cik kak tu... suke la tu main cak2 ngan awek. Ade bro acah2 die, die bleh x layan pon. Hai la anak...


Next trip....krabi? spore? hmmm...not decide yet. Bercuti adalah best wpon penat! i loike!

Horrible wednesday

Horrible... kereta rosak! Break kete x mkn plak pagi2 ni, dah tersadai tepi highway Besraya ni, nasib sempat masuk petrol station...aiyyak. Tau kenapa? sbb nye aku lupe turunkan handbreak. Padan muka aku. Dr umah MIL sampai mrr2 kat bdr tasik selatan tu br aku perasan...tu pon bile xleh break, break x makan! Huhuhu...mode panic. Bawak slow2 ke R&R besraya tuh..park kat petrol station tepi highway ni. Tengok kat side mirror, tayar belakang dua2 berasap...turun tingkap, baru bau hangit. Hah sudah, ingat kete aku nak terbakar dah. Abis semua orang aku call... Hubby, ayah, mama, adik aku, opis mate....etiqa auto assist...huhu. I never been in this situation before. And u know what, dr keluar rumah lg mata sebelah kiri rase x best je, mcm ade x kene... Farhana...farhana....why la. Hubby bg no etiqa auto assist, since this car covered by etiqa insurans. Thinking to tow my car to workshop sbb i mmg x berani nak drive kalo break problem. Dont want to take any risk.. But my sis advice biar break pad tu sejuk dulu...pastu aku try drive keliling petrol station tuh, tgk break ok tak lepas tu. So aku try la dan break kembali berfungsi, cancel that towing car. i'm not sure sampai bile die bleh bertahan sbb i x tau condition sbnr breakpad tuh..dlm dilemma nak ke opis ke nak balik je..tp i ade banyak keje ma, wpon bos outstation still have to email work to him. Aiyak! Hubby suh balik bawak kete gi bengkel..baiklah...x baik melawan kan, nnt jadi ape2 plak. So i drive back to workshop near at my home. Sekarang tunggu kete siap dibaiki.

Hari rabu yg....hmmm.... ujianNya, redha....Alhamdulillah!

Friday, April 13, 2012

Wednesday, April 4, 2012

Travel with baby...any tips?

Ok...serius sgt berdebar-debar utk bawak lil Hafiy to travel. Kali ni nak ke Sabah. Sebelum ni pernah bawak Hafiy ke Kelantan, since time tu he just about 3 month old, so he well behave, and travel by car je pon, no food yet just bm.

Now, to bring him travel by plane...nak ke pulau lagi....how to bring his food? Owh...pening pikir! How...how...how... anyone with experiences? please share....

In the plane...


  • MIL pesan masa nak berlepas tuh, bg Hafiy minum susu/ air... hmm...bf in the plane? i should bring nursing cover eh? do i need to sumbat ear plug to him?

  • buatnye die merengek-rengek/ menangis dlm plane....what should i do?

  • how to bring baby food?

in the hotel...



  • kalo dok hotel murah yg xde mini refrigerator...mcm mane nak store baby food?

  • nak prepare baby food?

going to pulau...



  • Hafiy ok ke naik bot? ape nak prepare....? apa nak bawak?

  • bf him in the boat? nursing cover needed?

  • mcm mane nak pakai swim suit + nak bf Hafiy? (bajet reti berenang je kan poyo nak pakai swim suit bagai....eeuhhh)

Jalan-jalan pusing KK, gi pasar etc...



  • do i need to bring stroller or baby carrier is enough?

hmmm.....