Monday, December 21, 2015

Umrah: Part 1 - persiapan

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum.

nak share citer pasal umrah, ni bukan niat riak atau ujub ye, just untuk sharing info bagi insan2 yg pertama kali berpeluang nak ke sane. sbb sebelum pegi pon sy search & bace blog org lain untuk dapatkan gambaran awal dan persediaan.

Perancangan

Mama bile pencen die niat nak bawak kami se famili mengerjakan umrah. mama support sebahagian perbelanjaan, sebahagian lagi kami tambah. Semoga Allah memberikan segala kebaikan di dunia & akhirat untuk mama. Masa mama ajak last year, aku ok je sbb mase tu x pregnant lg, tp lepas lahirkan aiman, aku jd berbelah bagi nak tinggalkan baby berusia 6 bulan tu, dah la masih fully bf kan.. tanye husband, die ckp bile lagi kite nak pegi, rezeki akan dtg x tau mcm mane, kite tawakal je, Aiman pon nampak mcm kuat. InsyaAllah ok. sementara ade maid & mil, fil yg boleh tgk2 kan anak3. since ni kali pertama, xde experience lg so x brani la nak bawak anak3..

Perancangan awal mmg kami decide nak pegi bulan Nov. cume asalnye nak gi visit adik sy yg dok kat Riyadh. Tp atas sebab isu visa, hanya mahram sahaja yg dibenarkan ke Riyadh, husband i & adik ipar i tu nak campak mane plak kan... plus visa ke riyadh kategori visa lain, umrah visa lain. maka, lain kali jela kite ke Riyadh.

Ejen
mmg dok search rate & pengalaman, mutawif etc... a few ejen dlm list, andalusia, tabung hj travel... rate lebih kurang je, yg penting kalo bleh nak mutawif yg membantu la kan, kami ni kali pertama pegi, kecuali mama & ayah mmg dah penah pegi. kebetulan sepupu mama mmg uruskan jemaah umrah di kl tru Asari Murni.so kami tawakal je register dgn die, serba serbi die yg uruskan, die minta kami sediakan dokumen2 yg perlu utk visa tu. duit pon ujung2 baru die mintak. Asari Murni base kat kedah, ade juga cawangan di kl, kami ok je campur group dari kedah, orang kampung i jugak...havoc! hihi...