Monday, December 9, 2013

Sweet November

alhamdulillah...
masa berlalu sgt pantas...now its December ha.

aku br nak citer pasal November.
yes...memorable November...sweet November...
my birthday, anniversary... i love november!

jap nak recall....

1.11.13 adalah jumaat..makanye x sempat la nak gi memane.
en hubby blanje mkn & belikan kek sepotong... good enough =p


dpt perfume sebotol ~ Channel chance 
just loving it!
and power bank seketul...hahaha..sbb hp bini die ni slalu sgt abis bateri =p

20.11.13 ~ 4th anniversary
Alhamdulillah. Syukur masih dipanjangkan jodoh, dimurahkan rezeki, dilimpahkan kasih sayang serta rahmat yg melimpah ruah olehNya.
sejambak ros utk membuatkan aku cair...hahaha...seriusly cair, tq hubby
bertapa aku sgt terkesan dgn bunga...biarla org ckp xleh buat ape dgn bunga, bukan boleh mkn pon, tp aku tetap suke =p and dinner yg simple berdua. Sayang kamu ketat2 =p


pre anniversary kami dah ke penang...tp berempat la, not so called honeymoon.
post anniversary, kami akan berhoneymoon bln Feb nnt. Syioknye.. 

Semoga dengan pertambahan umur akan mematangkan lg perhubungan kami. smoga kami sentiasa mencintai dan berkasih sayang dengan kasih sayang NYA hingga ke jannah. 
In sya Allah.. Ya Allah, ko peliharalah keluarga kami jauh dari gangguan jin, syaitan mahupun perbuatan khianat manusia. Ko tetapkan lah hati-hati kami dengan Mu.
Bahagiakan kami dengan kasih sayangMU, berkatilah keluarga kami dunia dan akhirat.
Amin.



Tuesday, December 3, 2013

Bed time story

Alhamdulillah... Br nak introduce kpd hafiy bdd time story. Sblm tido biase nye aku amuk masa 5-10 min ajar die bace nombor/ kenal anggota badan/ abc/ songs/ doa tido.. Dah ajar waktu lain pon...mase dlm kete otw balik dr umah nanny.. Just to recall supaya x lupe.

Time beli brg dapur kat Aeon Big tu terjumpe buku ni...mcm best je...so nak try bace kat hafiy sblm tido.

Hafiy tido kene gelap2...kalo tak, x tido... So sementara lampu belum padam...aku ajak die dok celah ketiak aku...berebut gak la buku tu dgn die...sibuk nak bace sendiri...nan tgk gambar...puas berebut br die mengalah... Abis 1 cerita. Paham ke tidak blakang cite...janji aku bace ulang2...lame2 paham la kan...

Cite ape aku bace?

introducing solid food

25.11.13
genap umur Zafry 6 bulan
dr bulan2 sebelum tu mother in law aku dah tanye bile nak bg mkn
tp aku berat nak bagi sbb he seem ok je minum susu, xde lapar sgt pon.. walaupon sesekali air liur tu meleleh tgk mama die mengunyah... die x jage mlm banyak kali yg menunjukkan die lapar... so aku relax jela.
 bile dah 6 bulan ni, br la bukak balik carta mknn baby... ape yg sesuai utk umur 6 bulan.
tp as introduction... aku blen bubur nasi je tanpa campur ape2. tu pon buat cair2 je dulu xnak bg die dan perut die terkejut.



aku dah pesan maid mil aku yg Zafry dah boleh bg mkn. Bagi sesudu besar pg, tghari & petang. Mula2 mcm ok je.. 2 hari lepas tu aku notis yg die x berak2... aku x boleh kalo anak aku x berak walau sehari pon. Hafiy dulu sampai sekarang berak hari2 kot. Bile x berak tu aku rase cam something wrong... risau perut die kembung ye jugak... so aku mkn jamu, terus Zafry membuang...lega.

Last weekend, aku tinggal Zafry umah mak aku, pg bg die mkn biskut Farley's Heinz tu, aku hancurkan dgn air...x abis sekeping pon. tghari pesan mak aku bg mkn..tp nasi die overheated plak dlm microwave tu, so mak aku bg mkn nasi si Zahin (anak adik aku yg berumur 11 bln) nasi die confirm dah campur mcm2, tp still blend lg.
Mlm tu Zafry nangis2 sakit perut...pastu aku cek2 die sembelit, berak ade skit darah...luke kot bontot die sbb berak keras skit. Kesian ok...aku nak nangis, tp x kuar air mata...dlm hati ni remuk je mcm.
Esoknye, hubby ckp bg 1 kali je mkn... bg nasi cair tghari je...tup2 ptg tu die sembelit lg.
nangis kaw2 punye...berak ade darah skit...aku x senang duduk, muke Zafry pon mcm pucat je..mcm menahan sakit. Risau beb. mlm tu terus bawak die gi klinik...
Doktor ckp biase la sbb die br start mkn... sblm ni minum susu je..
Doktor suh aku stop dulu bg mkn. Bagi susu lebih... mungkin die blom sesuai nak bg mkn..
Doktor bg ubat sakit perut & ubat sembelit.
mlm tu bg ubat..Zafry dah ok. dah x nangis...
Esoknye aku pesan kat maid xyah bg die mkn, tp mlm die mcm lapar.. x lepas nenen. Letihnye lah mama die...

now aku dlm dilema...nak bg mkn ke mcm mana....haih...



Monday, December 2, 2013

Hasil diet

Ha...mesti tertanye2 kan... Dont expect too much...

4 bulan i berjaya kurangkan.....?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
4.1 kg je!!!!! Frust btol i tau :(

But its ok... Diet kene teruskan...selain turun berat bleh kurangkan lemak & kolestrol... Jage kesihatan gak kan. Almaklumlah dah entered 3 series....aiyyo...

Aku versi terkini#without 360camera#selfie

Tuesday, November 26, 2013

Penang gateaway

hollaa...lamenye xde entry kan. Akak bz dik non oiii....pening. Ni bz gak curi2 masa yg ade.

ok, last 2 weeks aku dan adik2 ipar ke Penang. kenapa penang? sbb nye adik2 ipar aku join Penang 2nd Bridge marathon. Planning asalnye semua keluarga in law nak gi, tp sbb apartment cume available 1 unit je under adik ipar aku nye holiday previlage.. so sbb nak join gak aku book hotel berdekatan. Apartment tu kat Tg. Bungah, so book hotel yg dekat2 situ la. Last minit PIL aku x join sbb nak blk kelantan ade urusan tanah...dah x cukup korum. En. hubby x brape suke ke penang, bg die xde ape yg menarik pon katenye. Tp sbb aku x penah gi aku ajak jugak...berusaha la aku sediakan itenary bagai...last2 beberapa item je yg follow. x kisah la...janji en. hubby gembira walaupon penat weh jalan bawak 2 anak nih.



Hotel/ Penginapan
aku book Copthorne Orchid Hotel via agoda. Hotel 4 star, dpt rm160+ semalam. book superior room je pon, tp sbb aku check in petang dah pon kul 6.30 camtu bilik superior dah abis, so hotel tu upgrade ke deluxe without any charge...yeay *lompat bintang. superior & deluxe room semua facing laut. yg x bestnye...kene jalan jauh. dari parking ke receptionist jenuh memanjat tangga...no lift! receptionist di tkt 8, nak ke bilik kitorang, kene turun lift tingkat 7, pastu jalan ke swimming pool, turun lift lain ke tingkat 5...bayangkan bertapa letihnye berjalan sambil menggendong budak. haih... tp bilik die best la. semua benda dah sedia dlm bilik, iron + iron board, hair dryer, kettle, tv, wifi, dll...ade balcony...ngadap laut plak, bawah bleh access ke pantai pulok. Aku request extra large bed....mmg large pon. sy suke sy suke =p btw aku x amik breakfast sbb penang kan bnyk mknnn...







Itenary


Tempat2 menarik
aku sempat gi Bukit bendera je kot...hahaha... best2. enjoy bawak anak2 jalan2 naik tren.. walaupon xde ape sgt kat atas tuh. 
 












Makanan

Breakfast, kitorang sempat gi kat kedai roti bakar kat Jalan Transfer...opposite Mallia Bakery... ade roti canai, roti bakar+ telur separuh masak... kitorang try roti bakar. biase je pada aku. aku buat lg sedap kot...hahaha


Dinner kat KAPITAN. yg ni mmg best. Kitorang mkn nan cheese, nan tandori & nan biase. Sedap, terutama nan cheese & tandori die..terbaik!!! 


Ralat sbb aku x try nasi kandar...reason sbb en. hubby x suke, maka tidak bersungguh2 la nak pi line clear or nasi kandar beratoq tuh...next time lah. lg pon i kan diet =(
mee udang pon x rase, pasemboq pon tan...laksa pon tak...huwwwaaa....

jom pulang...syok bersama famili tercinta, Smoga Allah memberkati kasih sayang ini hingga ke jannah...amin.
















Friday, November 15, 2013

Roti sedap punye!

Pergh....layan mkn roti ni
Sedap weh...
Sape yg nak bersalin tu bleh buat bekal isi perut sblm masuk labour room k. Energy booster :-)

* i bkn duta produk k... Ni testimonial...hihi

Monday, November 11, 2013

Pompuan, shawl & bunge

Tajuk x bleh blah.... Hahahahaha...

Mcm suke je... Mcm comel je... Mcm cantik je..
* menyampah giler tgk video tuh! (selingan)

Ok...aku mmg super duper suka pakai shawl. Ntah mungkin nampak mude skit kot berbanding kalo aku pakai tudung ala2 fareeda tu kan... Selain shawl aku pakai gak tudung bawal. Tudung instant aky pakai yg soft awning tp yg keras ( mcm mane tu?) ala...yg kain denim awning die tu. But most of the time adalah shawl!

Feveret shawl slalu aku beli kat sugarscarf. Dulu online je, sejak sugarscarf dah bukak kat wangsa maju nih...asyik je aku menyinggah. Adoiila..Yg beads beli kat Radiusite. Ade beli kat Dirs Gallery Semua house & jln TAR. Beli kat nas pon ade. Asal cantik je aku beli, asal aku beli je cantik ;-)

Skrang trend brooch bunga kan...so layan gak berbunga bungaan..mcm comel je, mcm comel je...hahaha...ni aku beli kat booth jual2 kat opis & ade beli kat Nasrina.

Saturday, November 9, 2013

Birthday treat

Last 2 weeks...we having dinner at Flaming steamboat, Danau kota. Mama blanje...sempena bday mama (24th oct), imad ( youngest bro - 30th oct) & me (1sr nov) :)

Just mkn2 sampai kenyang...opps...terlupe plak diet i...

My bday celebrate simple2 je...en. Hubby blanje mkn, kek sepotong...esoknye kitorang gi dating tgk wayang citer Thor...syiok!

Wednesday, October 30, 2013

Happy birthday mama!

24 okt....genap mak aku berusia 54thn. Nak mkn luar mama suh tunggu adik bongsu aku blk cuti. So aku, shila & maziah beli kek & sate je utk celebrate mlm tuh.

Maziah & aku beli kek aiskrim... Hmmm...dap! Shila beli sate.

Nnt imad abis exam, blk umah br kite open table kat luar plak. Bleh celebrate bday Imad & aku gak....ngee...

To mama...long doakan mama sentiasa dlm keadaan sihat sejahtera, sentiasa dlm lindungan & barakahNya...amin.

Friday, October 25, 2013

Fariq Zafry @ 5 months old

Alhamdulillah, si adik dah 5 bulan arini.
Cepatnye la rase...tetibe dah besar.
Check up 2 hari lepas
Weight: 6.2kg
Height: 65cm

Still xleh lawan abg die yg bolat...berat tu lebih kurang berat si Hafiy masa 3 bln ok.

Blom boleh meniarap lg... Org suh pusing meniarap tp die pusing mcm jarum jam....turun dr tilam die...alahai anak. Membesar dgn baik & sihat ye. Smoga masih ade rezeki menyusukan kamu....