Monday, October 31, 2011

Sahabatku dan dugaan itu

MasyaAllah....
Besarnya dugaan Mu buat sahabatku, ppink...sesungguhnya ALLAH lebih mengetahui.

pagi 27hb, aku dikejutkan berita kehilangan arwah Fendi, suami ppink oleh nasrina. Aku yg tertido lps susukan Fariq mamai2 time nas call tu. dan aku masih berharap ianya cuma mimpi...dlm hati betul ke betul ke...sblm aku call ppink. tp mmg sepantas kilat terus call ppink...soalan pertama aku "pink, kenapa ni pink???" itu yg mampu keluar saat itu...lps tu soalan ntah ape2 keluar bila dgr esakan ppink.Sayunye hati. Ya Allah, kenapa die? saat die br mengecap kebahagiaan? tp aku xde jawapan utk soalan itu...ya, DIA lebih mengetahui. DIA telah aturkan segalanya.

Berat mata memandang berat lg bahu memikul...aku cuba bayangkan aku kat tempat ppink...Ya Allah, aku x mampu...kasihani dia Ya Allah...berilah dia kekuatan Ya Allah...

Pink, aku tau aku xkan mampu menghilangkan kesedihan ko...sesungguhnya kehilangan itu menyakitkan...tp bila2 ko perlukan org utk mendengar keluh kesah ko, aku sedia mendengar biarpon xde depan mata ko....menangislah kat bahu aku pink kalo itu boleh melegakan sedikit kesedihan itu....kesedihan aku utk ko x mampu aku ucapkan. Ayah aku ajar, utk kuatkan diri bacalah Al-fatihah dgn niat hadiahkan utk diri zahir dan batin. Hadiah itu yg mampu aku titipkan agar ko diberi kekuatan utk meneruskan kehidupan ini. Bersabarlah pink...sehingga ko jumpe arwah di syurga, insyaAllah.

"Ya Allah...ko berilah sahabatku kekuatan menempuhi setiap dugaan dan ujian Mu... sesungguhnya KAU lebih mengetahui apa yang terbaik utknya dan ape yg KAU janjikan untuknya kelak...hapuslah air matanya dan berilah dia bahagia Ya Allah. Semoga dia sentiasa mendapat kasih sayangMU dan keberkatanMU di dunia dan di akhirat...untuk arwah fendi, semoga rohnya tenang di sana, KAU tempatkanlah dia dikalangan org2 yg beriman yg kau kasihi Ya Allah....amin."

Monday, October 24, 2011

Akikah & Cukur Jambul

Salam...
Maaflah ini citer lame sebenarnye, br berkesempatan nak update....haih..

Pada 18 September 2011 yg lalu, alhamdulillah kami telah diberi rezeki utk mengadakan majlis cukur jambul dan akikah putera sulung kami Muhammad Fariq Hafiy. Majlis berlangsung kat umah PIL aku kat ulu kelang + jamuan raye skali. Time ni aku br 15 hari berpantang. Actually aku plan nak cukur jambul je dulu, akikah nye buat kemudian (lepas abis pantang...bleh la aku mkn & melaram) hihi.. tp PIL sibuk nak buat awal sbb nnt bz adik ipar aku nak kawen plak bln 11 nnt. Nak x nak ikutkan ajela. Tambahan plak FIL aku berbesar hati nak sponsor sekor kambing. Tq ayah. FIL aku panggil ustaz kat kawasan umah tu dan anak2 didik ustaz tu dari sekolah tahfiz dia utk marhaban. Bertahnik pon dibuat oleh ustaz tu.

On the day, aku penat giler...x buat ape pon, cume entertain org je...tp aku try limitkan pergerakan aku, ayah dah pesan duduk je jgn bangun2, jgn ke hulu ke hilir...nak amik gambar banyak2 pon mls sbb aku x kurus lg...kurus? penah ke aku kurus? hihi...maksudnye kembali ke saiz sblm pregnant...=p abis almari aku punggah cari baju yg aku bleh pakai...nasib baju songket (pemberian umi mase tunang dulu) aku buat besar skit...so muat la pakai tp....huhu...
dah la banyak plak citer, layan gambar jela.


umi siap tempah buaian + sarung tilam bantal ade sulaman nama Fariq


ketibaan ustaz & anak2 sekolah tahfiz


FIL a.k.a tok ayah


umi (MIL) a.k.a nanny/ tok mi


ayah a.k.a atok


mama a.k.a ma tok


round the circle...abisla rambut anak aku...


bertahnik

mama, Fariq & ayah

deco by SIL & MIL

Semoga Muhammad Fariq Hafiy membesar sebagai anak mama & ayah yang soleh, yg sentiasa membahagiakan kedua ibu bapanya, yang bijak pandai, yang comel, yg aktif & sihat sentiasa. Semoga kami sekeluarga sentiasa dlm lindungan-Nya, mendapat kasih sayang Nya dan sentiasa mendapat keberkatan dari-Nya...amin.


Thursday, October 13, 2011

Wednesday, October 12, 2011

BF: EBM

Hohoho....

Alhamdulillah sehingga hari ni aku masih diizinkan breastfeed my lil son, si kecik Fariq. Dah semakin bolat anak mama. Huhu...tp semalam Fariq selsema, berjangkit ngan ayah die la kot. Susahnye hati...walaupun Fariq x banyak meragam, tp kecian kat die....mesti die x selesa.
Cepat sembuh ye sayang mama.

Hmmm....x lama lg dah nak abis pantang, keinginan kuar bershopping adalah membuak2...maka tergerak la hati nak buat stok EBM, mane la tau nnt susah nak cari tempat breastfeed Fariq time shopping kan...br 3 hari aku try pam, hasilnya adalah spt ni....

10.10.11 - 9.15pm-10.20pm
sebelah breastfeed Fariq, sebelah lg pam



11.10.11 - 1.00pm-2.00pm dpt 2++oz je.
pastu pam lg sejam mlm tu dpt 1.5oz je...total 3++ oz, maybe sbb x sihat & letih sgt kot


12.10.11 - 2.40pm-3.40pm
try double pumping


ok ke banyak ni kalau pam dlm masa sejam? ke sikit? huhu...
sy budak baru blajar....

Wednesday, October 5, 2011

Sebulan sudah

hari ni fariq dah 1 bulan 2 hari...

3 okt aritu genap sebulan usia si kecik fariq ni. makanya kene ke klinik utk cucuk hepatitis B yg ke-2. Nasib si kecik ni behave...hasil check up
  • weight: 4.2 kg (naik 1.2 kg)
  • length: 55cm (masa lahir 47cm)
  • head: 35cm (masa lahir 31cm)
masa cucuk nangis kuat ok, tp kejap je. kuar bilik dah senyap. Mujur jugak x demam.
sekejap je rase dah sebulan, walaupon sampai skrang mama die ni masih x percaya dah ade anak...bleh tak? kdg2 bgn pagi sbb si kecik ni nangis..."eh, anak aku la.." mase tido x ingat anak...haih.
  • Setakat ni, Fariq dah pandai senyum ngan org...bile kite sembang ngan die, die pon mcm nak citer ngan kite, tp x kuar sgt suara die...
  • menyusu badan adalah sgt kerap ok. bleh pengsan mama die. Time tido nak bergayut je. Alhamdulillah sejak lahir aku fully breastfeed die. InsyaAllah kalo diizinkan aku nak breastfeed anak aku sampai umur 2 thn.
  • Kalo time die jage, xde org nak main/sembang ngan die, mula la die kuar suara kuat nak nangis...
  • paling suka org dukung/riba die.
  • suka main lompat2 ngan ayah die.kaki sgt kuat melonjak.
  • dah pandai ikut ayah buat bunyi guna lidah/mulut
  • sgt suke time mandi, berenang2 dlm bath tab...sgt behave.
  • x suke di bedung...tgh tido bleh jage utk berusaha kuarkan tgn die sampai merah2 muka.
tu citer fariq, ape citer mama die?
mama die dlm pantang la. bab pantang aku rase lama giler...bila la nak abis...x sabar nak pi shopping ni, bleh tak... hahahha....sekarang ni nak buat ape pon xleh sgt...xleh aktif sgt...mama kate dlm pantang, baring je. huhuu...aku ni mane bleh...

berat? masa pregnant, aku naik 22.8 kg ok...selepas sebulan pantang aku timbang kat klinik aritu baru turun 11.6 kg...lagi 11.2 kg belum hilang, dok melekat kat badan...aiyyyaaakk..tp aku nak kurangkan lagi 15-20kg bleh? berangan x salah kan...hahaha...

jamu aku br start mkn, tp selang 2 hari sbb takut baby x tahan panas...aku gune set pantang Nona roguy, tp makcik yg urut aku ade bagi jamu gak...dari 44 jenis akar kayu. so skrang aku mkn jamu makcik tu dulu. jahitan epi dah sembuh. aku x rase ape dah...masa hari ke-4 aku dan buang air besar. pastu dah makin kerap, alhamdulillah xde rase sakit ke ape. cume x best bile sembelit la.. bengkung aku pakai siang je, tungku pon kalo sempat je skrang ni...haih...si kecik fariq kerap menyusu, kalo bunyi ehek skit pon mintak susu, makanya kelam kabut la mama die...

owh, bab study...aku dinasihatkan oleh penasihat akademik pengajian siswazah utk amik cuti khas memandangkan aku xleh hadir ke kelas lebih dr 3 kali...so, sem ni rehat la...jage anak sepenuh masa...ikut hati sayang nak cuti, tp pikirkan anak...xpelah. Bak kate iliy, master is not about grad on time...nnt grad gak. yup, sgt setuju.

itu jela update kali ni...mari lihat anakku yg makin bulat =)