Tuesday, May 25, 2010

Masak-masak...dan makan =)

Hmmm...sudah jd rutin, hari2 kene masak utk bg en.suami makan...kadang2 x pikir perut sendiri pun...tp yg pelik laki aku x gemok2, aku yg makin berisi...ish...confius2...

Semalam aku sgt2 downhearted....ini semua gara2 keje kat opis...can't u imagine 5 project to manage with different issues...problems....bla..bla...tambah lg keje lain en. bos bg....dan En. Bos itu bleh lupe die bg keje berlambak2 kat aku....and complaint aku x fokus la...ape la...die ingat aku dok goyang kaki, tido je ke mai keje jauh2 kat putrajaya nih??? damn! (terkasar, x mampu tahan lg, slalu sgt kene buli) and 1 think made me hate him...blaming his staff for the mistake he did....mentang2 ko bos, ko tau staff ko xkan melawan...cisss.....Alhamdulillah...hari ni hari ko, esok luse sape tau...

Lupekan pasal die, nak citer pasal ape yg aku masak smlm...hmmmm nyum...nyumm...

Smlm i masak tomyang udang, fillet sweet sour & salad telur-timun....yg paling best, tomyam tu pedas skit, tp en.hubby licinkan and cakap..."syg, sedap la....thanks masak sedap2 utk abg" (husband sy x makan pedas sbnrnye) hehehe...kembang semangkuk ok, org lain puji aku x heran sgt, tp bile suami puji...senyum sampai double pipi i yg sedia tembam ni tau,,,hahahaha...


Jom kite kongsi resepi...

TOMYAM UDANG (utk 2 org)

Bahan-bahan:
  • 1 labu Bawang besar (yg kuning ye) - dipotong 6 selari
  • 3 tangkai cili padi (ikut tahap ketahanan pedas masing2)
  • 1 1/2 kiub tomyam know
  • 2 tangkai serai - dititik
  • 2 biji tomato
  • 1 biji limau nipis - dptkan air perahan
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • daun limau purut
  • garam secukup rasa
  • udang besar (ikut suke nak banyak mane)
  • cendawan
  • carrot
  • kubis bunga

Cara-cara:
  • masukkan air ke dlm periuk (setengah periuk sederhana)
  • masukkan bawang besar, kiub tomyam, cili padi, serai, biarkan mendidih...
  • masukkan perahan air limau nipis, daun limau purut dan susu pekat
  • masukkan udang sedikit, sayur2, cendawan carrot, kubis bunga...
  • biarkan sehingga air berkurangan sedikit, dan semakin pekat...
  • masukkan semua udang dan sedikit garam...
siap utk dihidang...


tada.....





* resepi ni aku blajar dr nas....kitorang penah main masak2 kat umah die time study dulu....berguna gak ilmu nih. Thanks Nas..... =)

6 comments:

  1. adoi..kalau laki aku nanti tak puji kalau aku masak tomyam nih..aku belajar ngn ko balik!!haha! (apsal aku ade blog makanan,tapi aku tak pernah tunjuk pun aku ala2 pernah memasak??Aku memang semakin tua semakin hampeh..-_-")

    ReplyDelete
  2. hehehe...ko kan bz nas....makin tue makin banyak benda nak buat dlm hidup nih...mungkin ade yg hampeh, tp ade gak yg best kan? enjoy it k....take care.

    ReplyDelete
  3. Wah2... hebat la Farhana ni sekarang. Bagus2... :P

    ReplyDelete
  4. usaha nak bg faiq gemok...hahahah...x cukup hebat la aimi....huhuhu...kene blajar masak mknn lain plak....

    ReplyDelete
  5. pandai ko masak.
    tapi nak gelak time ko ckp kuib tomyam tuh
    knorr lah farhana hehe

    ReplyDelete
  6. farhana nak makan jugak tom yam yang sedap tue!!!

    ReplyDelete