Monday, March 21, 2011

Botol susu bayi polikarbonat bisphenola (BPA) diharamkan


Hello...

just nak kongsi INFO dari email yg i br dpt dr opismate berkaitan botol susu baby yang ade BPA...

PC atau polycarbonate ini dibuat daripada sejenis kompaun organic polycarbonate resins yang boleh merembeskan bahan toxic iaitu Bisphenol A atau nama glamornya BPA. BPA boleh meresap ke dalam air minuman dengan kewujudan haba atau agen pencuci.

Kesan BPA terhadap bayi dan kanak – kanak paling dibimbangkan kerana boleh mengakibatkan kecacatan otak dan membantut tumbesaran. Ia juga dipercayai boleh menyebabkan breast kanser dan prostat kanser.


Berikut adalah kesan buruk BPA:
 • Mengganggu gugat perkembangan otak dan perubahan tingkah laku kepada janin dan bayi yang baru lahir
 • Memberi kesan buruk kepada kelenjar prostat janin, bayi dan juga kanak-kanak
 • Memberi kesan buruk kepada kelenjar susu janin, bayi dan kanak-kanak perempuan
 • Masalah kegemukan atau obesiti
 • Kecacatan pada bayi baru lahir
 • Menambahkan risiko kematian bayi
 • Pengurangan berat badan bayi dan kecacatan kepada keturunan seterusnya
  Menambahkan risiko mendapat kanser dan sakit jantung
 • Beri kesan kepada kelenjar tiroid serta sistem reproduktifSila check label botol anda. No. 7 menunjukkan ianya mengandungi BPA!

petikan kenyataan akhbar dari Menteri Kesihatan:

PUTRAJAYA: Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan susu botol bayi polikarbonat yang mengandungi ”Bisphenol A” (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lalu sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat digunakan golongan berisiko tinggi terutama bayi dan kanak-kanak.

“Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan ‘bisphenol A’ ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar,” katanya.

Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini hari ini.

Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi. – Bernama

p/s : nasib x beli lg...hehehe...anyway, bile masa yg sesuai nak start beli barang baby eh? ade org ckp bila kandungan 6 bulan ke atas...btol ke???

1 comment:

 1. beli sikit2 bila 6bulan tu...mcm sy dlu beli sumer skit2 je..jnji ada..pastu bru bertambh dn bertambah..hehe..utk yg second ni tk tau lg..tgk gender dlu kot..hehe

  ReplyDelete