CafeMom Tickers

Thursday, January 17, 2013

Nasi Ayam Cik Anne

Hahaha...selamba bagi nama kat nasi ayam...
semalam adalah telah tamat exam 1 paper utk sem ni.
Pergi balik exam dgn en. hubby, tq sudi jd driver i.. after lunch bantai tido sampai kul 4 petang ko. giler x sedar diri, sblm tu dah ckp ngan hubby nak masak nasi ayam lah malam ni. Disebabkan teringat kene masak nasi ayam tu aku rajinkan diri gak bangun, kalo ikut nafsu tido mmg sambung lagi. Nasib en. hubby puji sedap...hihi.

Nah aku tepek kat sini resipi...untuk rujukan aku gak, kekadang bile lama x masuk dapur mula lah lupe..



Sup
Bahan2:

  • Ayam
  • sup bunjut
  • halia 1 inci
  • 1 ulas bawang putih
  • secubit kiub ayam
  • daun sup
  • garam
Mula2...rebus ayam dengan sup bunjut + halia + garam + kiub ayam
Keluarkan ayam, keluarkan sedikit sup untuk masak nasi, sedikit sup untuk buat sambal merah & sambal kicap.

Tumis bawang putih, masukkan ke dalam kuah sup serta sedikit minyak tumisan td.
Masukkan daun sup 

Nasi
Bahan2:

  • 1.5 cawan beras basmathi (cawan beras tu la eh...jgn pakai cawan minum plak ni utk 2 org lah, masak ikut sukatan koranglah)
  • sesudu mentega
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Halia 1/2 inci dihiris
  • sup ayam
  • sedikit serbuk kunyit
Tumbuk bawang merah & bawang putih
tumis bawang merah + putih dengan mentega dlm rice cooker
masukkan beras yang telah dibasuh
masukkan sup ayam (ikut sukatan air utk beras...lebihkan sedikit)
masukkan hirisan halia

Ayam
Bahan2:
  • Ayam (yang dikeluarkan dr sup td)
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • sesudu sos tiram
  • kicap manis
  • 1/2 sudu madu
  • sedikit garam
tumbuk bwg merah+putih+halia
masukkan sos tiram, kicap manis, madu & garam
gaul dengan ayam
perap dlm peti sejuk 30 minit (lagi lama pon xpe)
Ambil loyang/ bekas...sapu dengan mentega & Panggang ayam dlm oven hingga garing

Sambal/ sos merah
Bahan2:
  • 2 tangkai cili merah/ cili besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji limau kasturi
  • gula
  • garam
  • sup
blend cili + bwg putih
masak atas api + sedikit sup + limau + gula + garam (perasakan hingga cukup rasa)
masak hingga agak pekat

Sambal Kicap
Bahan2:
  • perapan ayam (baki)
  • sup
  • kicap manis
  • 1/2 biji limau kasturi
masak lebihan perapan ayam tadi dengan sedikit sup, tambah sedikit kicap manis & limau.

siap....hidang ikut kreativiti masing2...
slamat mencube...


No comments:

Post a Comment