Wednesday, December 24, 2014

Memilih Pre-school Anak

salam.

tahun depan - 2015 hafiy dah berusia 4 tahun walaupon bday die bln 9, tp ikut tahun dah 4 tahun kan.
maka si mama die ni dok sibuk la search pre-school yg sesuai.
ikutkan 4 tahun macam kecik je lagi kan... tp aku kesian tgk die, die mcm nak blajar tp aku xde mase nak fokus utk ajar die ikut silibus. main ikut dan je...hampeh btol!
nak amik full day takut heavy sgt plak... yela at his age, mesti pikir nak main lg banyak dari ngadap buku kan.

so ni list pre-school yg aku sempat search area umah aku, taman melawati, wangsa melawati, wangsa maju, taman melati, permata dan yg berdekatan...

1.   Al amin early childhood centre, wangsa melawati
yg ni mmg aku paling berkenan, sejuk mate tgk anak2 yg balik dr school ni berjubah. menerapkan amalan sunnah, hafazan etc... tp problem aku nak dptkan transport hantar balik ke umah nanny die. school dr kul 8 pg - 1.00 tghari. Monthly RM300, Annual fee, material etc RM900++. Transport x disediakan. diorang ade bg nama2 driver yg slalu amik budak2 ni, tp semua aku call ckp x sempat nak amik anak aku. kalo balik skali dgn budak darjah 1 tu kul 3 ptg boleh la. haih...frust!

2.     ATFAL Kids tmn melawati  - yg ni pon best gak sbb ade al baghdadi, solat, hafazan etc. ni pon problem transport. diorang ade bg 2 contact person utk transport ni, tp dua2 ckp x sempat ='( bulanan RM280, Annually dlm RM780. kul 8am - 12 pm

ATFAL KIDS PROGRAM

Programs
Time
Kindergarten (5 & 6 Years)
8am - 12pm
Play House (3 & 4 Years)
8am - 12pm
Full Day Program (Atfal's Student Only)
7:15am - 6:30pm
Al Baghdadi Program
Saturday : 10am - 12:00pm
School Holiday Program
Nov - Dec (Half Day & Full Day)
FEES

Programs
Fees
Kindergarten (5 & 6 Years)
inclusive Arabic, Reading, Al Baghdadi, Computer Class, Hafazan
Smart Solat, Light Snack, Water Play
RM250++
Play House (3 & 4 Years)
inclusive Al Baghdadi, Basic Reading, Smart Solat, Hafazan
Light Snack, Water Play
RM250++
After School Program
inclusive Al Baghdadi, Smart Solat,
Light Snack, Water Play
Upon Request - ATFAL Kids students ONLY
Swimming Lesson
inhouse pool/public pool
Upon Request
Al Baghdadi Weekend Class
Tahmeed & Talaqi Class, Play Time
RM150
ATFA Kids Weekend Reading Class
RM100

Subjects to be learned

Subjects
Objectives
Bahasa Malaysia
 - Listen actively with understanding
 - Communicate with a proper words and phrases
 - Read common words and simple sentences independently
 - Write words and simple sentences
English
 - Listen actively with understanding
 - Express themselves orally in simple English
 - Read common words and simple sentences independently
 - Write words and simple sentences
Mathematics
**(English Medium)
 - To relate Numbers and Counting in Real Life
 - To explore a wide range of Mathematical Ideas
 - Promote Mathematical Thinking skills
Science
**(English Medium)
 - To promote curiosity and love to explore
 - To develope the problem solving skills
 - To imagine and manipulate surrounding objects
Islamic Studies
 - Understanding the pillars of Islam and Iman
 - To practise ibadah and daily du'a
 - To promote the good deed according to Sunnah
 - Short Surah memorization
 - Jawi Studies
Art and Craft
 - To develop creativity and thinking skills
 - To develop imigination skills
 - To develop fine motor skills
**New : AL BAGHDADI Program
 - To help studnets to read Quran in the FUN and EASY way
 - To improve cognative skills and apply both left & right brain.
**Reading BM & BI
 - Using ATFAL Kids developed reading technique.
 - FUN & Easly to learn.
 - Student able to read in 4 months time.
Hafazan
 - To memorize 20++ Surah from Juz Amma
 - Pre Tahfiz Program - JIBRIL Hafazan Method
Arabic Language
 - Intoduction to Arabic common word
 - Write and read simple word
Computer Lesson
**(English Medium)
 - To adequate with the fundemental of computer usage
 - To educate the appropriate use of Operting system
 - To educate the hardware and software component
 - To educate student with the Internet (www)
**Swimming Lesson
 - Learn to swin by Certified Professional Trainer
 - Upon parents request
**Teakwondo class
 - Trained by Certified Professional Trainer
 - To build self confidence
 - Upon parents request

3.   brainy bunch tmn melawati - silibus: language (bm/bi), sensorial & motor skills, math, science & islamic, talaqi. yg ni mahal skit yuran die. tp aku x brape berkenan sbb die campur budak 4, 5 & 6 tahun dlm satu kelas. risau anak aku akan rase down... budak 5 & 6 tahun mesti lg hebatkan. Bulanan RM350, Annually RM1470, Kalo amik pakej regular la, 8.00am - 12.00pm.

4. genius aulad wangsa maju
silibus die ade bahasa (bm/bi), math, jawi, islamic. bahasa pengantar BI. Max 1 kelas ade 20 orang. Bulanan RM268, annually RM968 (dah termasuk sport & graduation), uniform RM38 (1set). Transport bayar asing, tp diorang ade assign spesific driver utk antar anak2 ni. Biasanye RM200 (2 way - pergi & balik). Ade 2 sesi, sesi pg 8.30 - 11.30 am, sesi ptg 1.30 - 4.30pm.


5. the little caliph melati utama
little caliph ni nama program die, penyampai ialah owner tadika, so nama tadika terpulang pd owner. tadika ceria ke tadika cerdik ke tp program little caliph. kat melati utama ni namanye tadika manja kreatif. modul utk 4 tahun is KG I. kalau half day 8.30 - 12.30 pm, monthly RM250. full day 8.30 - 5.30 pm, monthly RM400. Annual fee RM1200 - 1400. Max 1 kelas 14 orang. bhs pengantar english. silibus cam kat bwh ni



6. CIC
yg ni aku x brape nak survey sgt sbb ramai benor student nye. plus budak opis ade ckp die nak gi jenguk kelas die mcm mane, tp cikgu die x bagi. haih ini sudah lain, ape nak sorok2 kan, kalo jadi ape2 esok mcm mane?. terus aku black list kan. sorry! tp kalo korang nak survey silakan, aku tgk yg basic nye... monthly RM 270, annual RM 1090. 8.30 - 12.00 PM


Ade banyak lagi tadika lain kalo korang nak survey macam:
  • smart reader kids
  • krista
  • Q-dees
  • kinderland - bangsar & brikfield
  • vonad
  • dzuliman smart khalifah
  • noble kids - sg. buloh, shah alam
  • tadika ABS - KL: cheras & tmn cemerlang gombak
  • Tadika kemas
  • Tadika PASTI
 ni summary yg aku survey kat atas... so x sure nak registerkan Hafiy kat mane slagi isu transport x settle. Dlm list adalah AL-AMIN, ATFAL KIDS, LITTLE CALIPH & GENIUS AULAD. stakat ni aku dah reg online genius aulad, tp sbb penuh so masuk dlm waiting list kot2 ade yg xjadi register. tp berat hati nak ke genius aulad ni. Aku lg prefer AL-AMIN, ATFAL KIDS or LITTLE CALIPH.
 



8 comments:

  1. Pening kan...Baru tadika/pre-school pun dah nak pitam tengok fees..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula iliy... pening pikir mane bagus lah...yuran lg, transport lg... ni br sorang.

      Delete
  2. seronok nyeee lahai bebudak skarang dunia da maju macam macam ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah...tp mcm2 cabaran gak. sbb makin maju kene makin lengkapkan diri utk bersaing...

      Delete
  3. saya pun tengah blogwalking nak tengok mane yang sesuai dengan anak saya yg berusia 5 tahun next year.
    jika ada cadangan lain boleh tinggalkan jejak di
    http://ibuveronza.blogspot.com/

    tqvm

    ReplyDelete
  4. saya pun tengah blogwalking nak tengok mane yang sesuai dengan anak saya yg berusia 5 tahun next year.
    jika ada cadangan lain boleh tinggalkan jejak di
    http://ibuveronza.blogspot.com/

    tqvm

    ReplyDelete
  5. salam nak Tanya, puan ada review tak utk Atfal kids.. sbb sy cadang nak hantar di sana... mohon puan share pendapat... thanks.

    ReplyDelete
  6. Saya ada hantar anak kat little caliphs selama 3 tahun. Memang bagus pelajarannya. Cikgu2 mengajar bukan shj mengajar akademik malah lebih daripada tu lagi. :) - Nora drp http://www.edz.com.my

    ReplyDelete