Saturday, February 19, 2011

Pregnancy & 1st trimester

"pregnant ke?"
"Anne, ko pregnant eh? Dah brape bulan?"
"dah ade isi ke?"
"Weh, hang dah pregnant ke?"

Ha...nilah bertubi2 soalan yg terpakse aku dgr sebelum nih...melihatkan keadaan aku yg makin berisi, semakin hari semakin sihat, muke semakin bulat, segala-galanya la membesar bagaikan juara, x heran la semua org pon nak tanye soalan yg same kat aku kan....

Jawapannye....aku diam je. Macam x tau ape jawapan sepatutnya aku bg....paling2 pon senyum jela. Dalam hati Tuhan je tau. Maaf la kawan2 yg soalan korang aku biarkan tanpa jawapan sebelum ni...bukan ape, mama aku kate diam jela dulu...

Hari ni aku dah bleh jawab soalan2 tuh...
Yes, sy pregnant! Today, 19 Feb 2011, I'm 13 weeks 3 days pregnant.

1st trimester will be over soon...alhamdulillah semua dalam keadaan baik. Baby baik, mama pon baik. Welcome 2nd trimester...

Alhamdulillah jugak aku xde alahan yg teruk, kadang2 ade gak la loya tuh, muntah sekali dua, kalo lapar, aku kene cpt mkn, kalo tak mula la rase loya tu dtg, yg bestnye aku x bleh bau minyak masak/ tumis2 masakan ni mmg xleh la. So dah agak lame jugak la aku x masuk dapur tuh. Cian en.hubby asyik kene mkn luar/ tapau je. Sbb kesiankan die ade gak la sesekali aku tabahkan hati masak. Entering week 12th, loya tu makin menjadi2 lak, br la start nak muntah2 terutama kalo aku lambat mkn ke, panas & rimas...

Kalo tgk aku skrang nih, mak ai...sihatnye. sedih je tgk diri dlm cermin tu...tp bile tgk baby mase scan hilang semua rase tuh. Nampak mcm 5 bulan dah ke? Hahahaha....sebab sihat sgt kan...nak buat mcm mane, lalu mkn. Mungkin ramai gak dah tau news ni, sbb en. Hubby i yg terover excited, habis dicanangkan ke serata pelusuk. Kalo tanye aku, aku mmg senyum jela... Kat opis ni mesti la tau dulu, sbb aku dah xleh buat kerja-kerja berat. Kalo tak, aku ligat je susun dokumen2 dlm kotak, angkat ke sana ke mari....mestila diorang wonder kan. Nak gi site pon pikir berpuluh2 kali, mcm mane nak ckp xleh gi nih...huhu...nak tak nak semua pertanyaan aku anggukkan je. Tp aku gi je site tuh, travel sampai ke Cameron, Melaka...alhamdulillah xde ape2. Cume doc pesan kene kerap berhenti utk stretching...

Its 22 Dec 2010, where i found out, i already missed my period for 7 days....ish, biase x penah lambat, on time je...lewat pon sehari dua je. I've checked with few fren yg dah ade pengalaman, they said...kalo lewat 7 hari tuh, dah bleh check dah. Kebetulan 22 Dec tu aku cuti, meng 'attend' kan diri ke professorial talk @ UiTM. So, bangun seawal subuh, dengan hati berdebar2 gi buat pregnancy test...tunggu punya tunggu...hah, +ve lah! sukenye...sukenye...mcm x percaye. Terus kejutkan en. Hubby....die pon terkejut gak but at the same time smiling, tp sempat plak buat lawak, tanye "syg, laki ke pompuan?" ish...mamai btol lah hubby i nih.

Org yg pertama eh kedua kot aku bgtau of course la mama aku...mama ckp " baru lg tuh, jage elok2, nnt dah 3, 4 bulan br gi klinik" Hah, biar btol mak aku nih...."mama dulu 4 bulan baru gi klinik" dulu tu bile ma? 26 tahun yg dulu...ish...org nak gi skrang la ma. Confius2...then bgtau my MIL lak...umi ckp bleh dah gi klinik check, x pon tunggu la lg seminggu. Haih...mane satu nak ikut nih... Habis je talk, aku gi beli satu lg pregnancy test kit, kali ni beli yg mahal punye, yg ade indicator brape minggu tuh...die appear "pregnant 2-3" check kat kotak tu kalo tulis 2-3 maksudnya 4-5 weeks pregnant.

Mcm x official je rase bile x gi klinik, aku gi gak confirmkan kat klinik jumaat tuh, kebetulan aku start rase nak demam & batuk2...doktor suh dtg blk lg 2 minggu utk scan. dan aku terus batuk adalah dlm sebulan lebih gak baru baik...tu pon selepas pekena aiskrim strawberri kat Cameron Highland time cuti raye cina aritu.

10 jan, aku gi klinik panel en.hubby utk 1st time scan. Doc bg due date 22 Ogos 2011, base on my 1st day of my last period. Tp scan baby br 6w, dah nampak and dengar heart beat baby...suke =) and doc ckp the due date will be 31 Ogos...pening aku. Die suh aku dtg utk scan lg sebulan. As suggested by my fren, aku gi klinik lain which is klinik seri indah utk scan 2 weeks after that on 29 Jan. Doc ckp it was 9w4d...aku kene dtg blk utk scan seterusnya sebulan lg. still no confirmation on the due date.

si comel @ 9w4d, baru 2.54cm

17 feb, aku gi bukak buke merah kat klinik kesihatan kerajaan @ putrajaya. dkt ngan opis, aku x tau nak gi klinik mane yg dkt ngan umah. nurse bg due date on 22 Ogos 2011. xde scan pon. cume check darah, urin, BP, breast, berat, tinggi...everything ok except i notice my weight sudah naik 5 kg...OMG! die bg asid folic, vit B kompleks, vit c & iron.


19 feb, gi scan @ ksi, baby dah 13w3d...and the doc agree that i will deliver on 22 Ogos 2011. kalo xde aral lah. Baby grow healthily, lompat2 sambil angkat tangan...nampak kepala, perut, peha, tulang belakang, kaki, tgn...

si comel @ 13w3d, 6.88cm, 68g

Alhamdulillah! Semoga si comel terbentuk dgn sempurna, sihat , baik lahir dgn mudah dan jd anak yg soleh kelak...amin. Mama & ayah love u very much...

7 comments:

  1. Mama oi, congrats! Bertambahlah "adik-adik Kekmi" hahahahaha~ :P

    ReplyDelete
  2. tq mi...tang adik tu confius skit...hehehe...makcik ok, jgn lupe diri...hahahaha...

    ReplyDelete
  3. congrate farhana =)..nanti anak kite sebaye la ek hehe..take care ok

    ReplyDelete
  4. tahniah! anyway jgn naik byk sgt tiap bln nnt kena glukos test...

    ReplyDelete
  5. tq raudhah...tu arr, risau gak nih.

    ReplyDelete