Monday, March 25, 2013

Hafiy @ 18 months old

Hafiy dah besar. Mcm x caye...cepatnye mase berlalu. Bagus gak la sbb die nak jd abg dah kan. But he is still my cute lil baby boy... Time aku check up aritu kebetulan same ngan check up hafiy 18bln.
Berat: 10kg... Mama dah x larat dukung kamu
Tinggi: 81cm
Kene cucuk...nasib nangis skit je. Lepas tu je terus jd hyper...adeh penat mengejar 1 klinik.

At this age...die sgt cpt blajar..tiru pelakuan org. Tp tang menyebut tu lambat skit mama die nak paham...kadang2 x berbutir...ikut sedap celoteh die la.

Word yg aku bleh pick up stakat ni...
Mama - mama
Terima kasih - shih
Habis - bish
Bit you - bi u
Kiss/ sayang - mmmmmmuah
Nak - nak
Nah - nah
Dah-dah
Ball- bool
Two- tu
Three - trii
Four- fffou
Cat - at
Upin ipin - ppin...
Eeiii- eeiii
Tu - tu
Cepat - pat

Aksi2 comel
*Salam - die akan salam cium tgn sambil sebut mmmmmmuah
*Bye - die akan buat flying kiss sambil sebut mmmmmmmuah bnyk kali.
*Jumpe sikat gi dpn cermin sikat rambut die...
*Jumpe botol losyen ke minyak ke... Bkk tuang kat tgn dah sapu kat kepala tiru ayah die sapu minyak rambut.
*Jumpe baby akan kiss kat pipi/ muka...mmmmmmmmuah
*Pampers or sampah die akan amik & buang dlm tong sampah kat dapur
*Bace doa...angkat tangan sambil mulut terkumat kamit bisik2...
*Sepak bola. Ayah die tunjuk skill die akan ikut..
*Kalo bwk main kat luar...die akan jalan yerus ke taman permainan... Ayah die ikut je kat blakng..bleh plak die tau jln ke sana.
*Suke benor kalo org dok tegur2 die senyum2 kat die....die akan tersipu2 senyum...

Percakapan yg die paham
*Hafiy yak tak? Sambil tgk pampers die.. Kalo ye die jwb 'dah', kalo x yak die jwb 'tak'
*Hafiy nak susu bg mama botol...die amik botol sambil tunggu mama die kat dapur
*Hafiy jom mandi...serah diri utk mama bkk baju & terus lari gi tunggu dpn pintu toilet
*Hafiy jom solat...die akan berdiri dpn aku ats sejadah yg same terus angkat takbir, rukuk sujud (baring meniarap)...
*Hafiy jom tido... Die akan buat bunyi "krooh krooh....pastu gelak" haip...
*Mama nak skit... Die akan bg ape yg die ade skit kat aku...pastu amik balik...
*Hafiy jom mkn... Terus tarik kerusi meja mkn...panjat & duduk atas meja mkn sambil kacau segala mknn atas meje gune sudu.
* give me five - die akan give me five la...

Banyak lg kalo nak di senaraikan... Setiap hari pon teruja tgk perkembangan die. Alhamdulillah.
Hafiy jd anak yg baik ye...nnt jage adik pulak..



1 comment:

  1. Yay...da besar dah abg hafiy..Alhamdulillah...

    ReplyDelete