Friday, March 13, 2015

Giler Kain

tajuk x bleh blah mak yong ni...
tp mmg pon. itu kenyataan...
ikutkan bukan kain je... i kan shopaholistictictic... hihihi
ish ish ish

aku x sure sejak biler aku suke beli kain kat Jakel ni.
dulu mase blajar, utk beli bj konvo mmg aku gi Gulatis.
 Mase nak kawen dulu pon, mmg aku cr Gulatis je.
tp lepas2 tu biler ke gulatis, tgk kain mcm x up to date, tu yg try ke jakel plak.
biase bj2 basahan ke opis aku cr kat Nagoya je.
tp sejak membeli kat Jakel ni, kain die ok jugak, xyah gosok, kalo berpeluh x bau, tahan lama.. so baju basahan ke opis pon aku beli sini je.
Biase yg aku beli yg RM150 ke atas sepasang.
corak2 die yg aku berkenan & jenis kain.

Mase jakel buat lelong aritu, aku dah gi terjah dah... dah beli 3 pasang kain, yg bercorak la. kain utk buat tudung pon beli gak 3-4 color.
tp sbb pregnant kan, so kain tu terperap je dlm almari, blom antar tempah.
Aritu terjah pulak Jakel Mall baru bukak tu, pergh...mmg corak2 baru, lain dr yg lelong aritu. Beli lg 2 pasang, sepasang bercorak harga die RM368, tp dpt beli dgn harge RM250. Sepasang lg aku beli kain plain color pink, top chiffon, bottom satin yg x shining tu. Beli plak border manik. Hahaha.. xpikir lg nak buat bj ape, design mcm mane. Main beli je.

balik2 umah... dok survey2 design bj... skali tgk, mcm x glamor plak pakai bj raye kain corak2 nih...bleh? amat poyo! xyah nak glamor sgt lah mak yong oiii
tambah plak kwn2 ckp thn ni songket in...haih, xde lg ni songket... 

2 hari lepas kebetulan ade meeting kat kl, aku gi terjah lg Jakel Mall tu
ronda punye ronda punye ronda
maka aku pon beli lg sepasang kain plain color kuning gold... Yup, tema tahun ni color kuning Gold, sbb nye recycle balik baju melayu laki i, bj anak2 pon same. Aku pikir nak tukar color sampin je =p
utk serikan kain plain gold tu, aku pi cari border lace, yg parah nye, aku x minat border lace yg tgh promosi tu... rm47 semeter kalo x silap, aku pi naik tingkat 2, kat area french lace tu... mendapat la border lace yg harge RM546 semeter...amik ko! tp aku beli setengah meter je sbb lace die atas bawah.
ish ish ish...damage!
  
sepasang lg kain italian silk corak songket. kain die best sgt, xyah gosok pon, x kedut. Malas nak beli yg kain songket tu sbb tebal pastu kene alas lg sbb nnt gatal2 bulu2 die tuh. Corak mmg cun tp kalo pakai x selesa xleh gak. Yg tahun lepas pon ade sehelai kain songket aku yg pakai sekali je kot. Aiyyo...

so in total:
2 kain plain (gold & pink)
 5 kain corak (purple, hijau, bunga pink, kuning-oren abstrak, soft blue songket)
1 kain corak utk top - ni dah lame beli x buat2 lg.
 prada lace pon banyak lg x buat2... ade 2 color, milo & dark choc gold

sekarang aku memerah otak nak buat baju ape plak...
haih... nak refer contoh2 bj designer, thn ni x kuar lg koleksi bj raye...puii

kain yg corak tu aku nak buat bj biase je, kurung moden or pahang (lame giler x buat bj kurung) sbb nak buat bj ke opis gak lepas2 tu. nak buat wardrobe overhaul la utk bj2 kurung nih, ade bj yg 10 tahun pon aku simpan lg =p 

Slalu bj biase2 ni aku antar kat tailor kat rawang yg dkt umah adik aku tu, tp tahun ni katenye xnak amik tempahan dah. nak bersara dah kot... huhu nangis! akak tu jahit cun je ikut ukuran aku, kemas plak tu..dan murah lg (dlm RM30-35 sepasang)
parah2... nak antar tailor lg 2 org tu bleh la tp mahal la wei... dua tiga kali ganda upahnye ='(

ada cadangan nak buat bj ape yg kain plain tuh? and kain corak songket tu...

a few design on review....







 

source: google

cantiknye la si kurus pakai bj ape pon nampak cun..huh...
 

2 comments:

  1. hai.. cantik semua design. bole wt idea baju raya. thanks for sharing =)

    ReplyDelete